BMW predstavio svoj novitet
0

FOTO+VIDEO / Nova Serija 1 stigla u BiH

Piše: E. Z.
Vrlo brzo nakon zvanične svjetske premijere BMW je i u Bosni i Hercegovini predstavio novu generaciju svoje kompaktne Serije 1. Znatno moderniji, ali i praktičniji, najmanji BMW predstavljen je javnosti u Mostaru i Sarajevu, i već je dostupan za narudžbe.

Nova Serija 1 zasnovana je na platformi koja većinu svojih komponenti dijeli s platformom Serije 3, pa tako i novi "kec" ostaje jedini automobil u klasi sa jedinstvenim spojem kompaktne karoserije i pogona na zadnje točkove.

Primjetan rast dimenzija, donosi više prostora u kabini, dok novi dizajn donosi trendove prikazane na serijama 5 i 7. Nova Serija 1 je tako narasla 85 mm u dužinu, a još važnije je da je međusovinski razmak porastao za 30 mm, čime je obezbjeđeno primjetno više prostora na zadnjim sjedištima, ali i u prtljažniku. Tako je zapremina prtljažnika od 330 litara u prethodnom modelu narasla na sasvim pristojnih 360 litara.

BMW Serije 1 dolazi na naše tržište s ponudom dva benzinska i tri dizelska motora, te po prvi put i benzinski i dizelski motori koriste Twin Power Turbo tehnologiju. Osnovu ponude predstavlja 1,6-litreni benzinac koji proizvodi 136 KS u modelu 116i, dok snažniju benzinsku opciju predstavlja model 118i sa istim ovim motorom ali u verziji sa 170 KS. Turbodizelski 2,0-litreni motor ponuđen je u tri verzije, i to snage 116 KS u modelu 116d, 143 KS u modelu 118d i najsnažniji sa 184 KS u modelu 120d.

Uz BMW-ovu Efficent Dynamics tehnologiju nova Serija 1 je i među najefikasnijim i najštedljivijim pripadnicima klase, te se posebno ističe kao jedini automobil u klasi koji je ponuđen sa 8-stepenim automatskim mjenjačem. Uz uzdužno postavljene motore i idealan raspored težine po osovinama sigurno je da će Serija 1 ostati jedan od najdinamičnijih i najugodnijih automobila za vožnju u klasi.

Uz serijski opremljene modele, novi BMW Serije 1 je po prvi put dostupan i sa dva posebna paketa opreme Urban Line i Sport Line, a koji automobilu daju posebno izražen individualan karakter prilagođen potrebama i navikama kupca, te ističu posebnu mogućnost individualizacije svakog modela.

Osnovni 116i sa 136 KS koji je vrlo izdašno opremljen elementima poput klima uređaja, DSC sistema stabilnosti, ABS, šest zračnih jastuka, električno pokretanim ogledalima i svim staklima, Business mp3 audio uređajem, putnim računalom i sličnim, do registracije u BiH košta, za BMW vrlo pristupačnih, 39.991 KM, dok snažniji 118i benzinac košta 49.199 KM do registracije. Osnovni dizelski model 116d sa 116 KS do registracije košta 44.851 KM, dok je u sredini dizelske ponude model 118d koji košta 47.139 KM. Najskuplji dizelski, ali trenutno i najskuplji model u ponudi, je 120d sa 184 KS koji košta 51.258 KM.

Pohvalno je da tržište u BiH nije dugo čekalo na dolazak nove Serije 1, nakon zvanične svjetske premijere u Frankfurtu, dok u Auto centru Tomić ističu da su u potpunosti spremni za prodaju i isporuke novog modela, te da rok čekanja na isporuku ovog modela ne premašuje deset dana. Do kraja godine očekuje se prodaja između 10 i 15 primjeraka nove Serije 1 u BiH, dok se puni zamah prodaje ovog modela očekuje početkom iduće godine.

Uz nacionalnu promociju nove Serije 1 u Auto centru Tomić su nam otkrili i detalje nove atraktivne akcije za model Serije 3, u okviru koje je aktuelna E90 generacija ovog modela ponuđena u dva bogata nivoa opremljenosti. Tako je model 318d sa Joy paketom koji je orjentisan kupcima kojima je ugodnost na prvom mjestu i koji sadrži 16" aluminjumske naplatke, sportski kožni upravljač, senzore za kišu i parkiranje, dvozonski klima uređaj, Professional audio uređaj i još dosta toga, ponuđen za 46.920 KM do registracije, što je uvjerljivo najbolja ponuda ikada za Seriju 3 na našem tržištu.

Za kupce koji vole isticati svoj sportski imidž model 318d sa 143 KS i paketom Sport koji između ostalog sadrži M aerodinamični karoserijski paket, M kožni upravljač i ručicu mjenjača, te 17-inčne M Star-Spoke aluminijumske naplatke, ponuđen je za 50.833 KM do registracije.

Također, uz Seriju 3 atraktivna ponuda pripremljena je i za model X1, koji se trenutno može dobiti po jedinstvenim uslovima uz BMW Financial Services uslugu sa kamatnom stopom od 4,99%.

Vezani članci