Porsche
0

Njeno visočanstvo Panamera i na bh. tržištu

Sarajevo-x.com
Foto: F. Krvavac/Fotoservis
Prva Porsche limuzina konačno je stigla na bh. tržište. Porsche Panamera predstavljena je danas na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama ASA Prevent grupacije.

Sve tri izvedbe Panamere bit će dostupne na našem tržištu: Panamera S, Panamera 4S i Panamera Turbo, a sve će ih pokretati 4,8 litreni benzinski motor baziran na pogonu iz Cayenne-a. Panamera S i 4S razvija 400 KS, dok Panamera Turbo ima dva turbopunjača koji snagu podižu na 500 KS. Pogon je na sva 4 kotača, a mjenjač također PDK.

Kod modela Panamera S snaga se na stražnje točkove prenosi preko ručnog 6-stepenskog mjenjača, dok je kod 4S pogon na sva 4 točka i serijski 7 stepeni PDK mjenjač.

Kada je riječ o dizajnu modela, on je potpuno različit od svega što je do sada izašlo iz Porsche-a i dokaz da ništa nije prepušteno slučajnosti. Uz pomoć posebnog dizajnerskog izražaja, Panamera sjedinjuje mnogo osobina različitih segmenata u jedan poputno novi koncept. Panamera je sinteza sportskog automobila sa originalnom interpretacijom klasičnog dizajna limuzine.

Porsche Panamera u luksuzni segment uvodi Auto Start-Stop funkciju koja će biti serijska oprema uz PDK mjenjač. Sistem se može isključiti, ovisno o željama vozača ili zakonskim regulativama pojedinih tržišta. Sistem štedi do 10 posto goriva u gradskoj vožnji ili oko pet posto prema sistemu New European Driving Cycle. Emisija CO2 je smanjena za 5 posto.

Panamera je Porsche s najboljim ozvučenjem koje su razvili i posebno prilagodili stručnjaci berlinskog Burmestera. Unutar Panamere raspoređeno je 16 zvučnika koje kontrolira 16-kanalno pojačalo snage od 1000 W. U serijskoj opremi je BOSE Surround Sound System, a napredna tehnologija u Panameri ogleda se i u inteligentnom sistemu svjetala.

Porsche Panamera svijetu je predstavljena u Shangaju u aprilu ove godine nakon čega su dati odgovori na pitanje zašto cesta sa Panamerom ima svoje tajne.