Noviteti
0

Nissan odustaje od WEC-a u klasi LMP1

Klix.ba
Nakon višemjesečnih kontradiktornih informacija, u Nissanu su donijeli konačnu odluku da naredne godine neće nastupati u najsnažnijoj LMP1 klasi u prestižnom FIA WEC šampionatu (World Endurance Championship).

U Nissanu su odlučili prekinuti svoju "LMP1 noćnu moru“ koja je započela katastrofalno lošim nastupom na ovogodišnjem izdanju trke 24 sata Le Mansa, gdje je japanski proizvođač automobila odlučio nastupiti sa nekonvencionalnim LMP1 prototipom GT-R LM NISMO.

Iako su prvobitno planirali učestvovati u svim ovosezonskim višesatnim trkama WEC šampionata, kasnije su donijeli odluku da ne nastupaju na dvije uvodne trke prije Le Mansa, kako bi se što bolje pripremili za jedinstveni "francuski klasik".

U tom periodu niko nije očekivao da će tri Nissanova avangardna prototipa (motor naprijed, pogon naprijed) na stazi la Sarthe iza klasnih konkurenata (Audi, Porsche i Toyota) po krugu kasniti više od 20 sekundi. Bez funkcionalnog hibridnog sistema, Nissane su iza sebe bez posebnih problema ostavljali i automobili slabijih klasa (LMP2 i LM GTE). Katastrofa je upotpunjena činjenicom da nijedan od tri prototipa nije završio 24-satnu trku koja će im, ubrzo će se ispostaviti, biti jedina trka u kojoj su učestvovali ove godine.

Nakon kadrovskih izmjena u ekipi i nastavka razvoja i testiranja izgledalo je da će japanska kompanija naredne sezone imati bolje posložene karte. Entuzijazma i velikih riječi nije nedostajalo, ali onda je stiglo iznenadno saopćenje iz Nissana da se naredne sezone neće pojaviti na listi učesnika WEC šampionata, jer njihov LMP1 ne može ostvariti nivo performansi koje su na nivou performansi kojima raspolažu hibridni LMP1 prototipi Porschea, Audija i Toyote.

Dok se ne pronađe adekvatno rješenje za ravnopravnu borbu s najboljima u najsnažnijoj klasi, Nissan će ostati prisutan u WEC šampionatu samo kao jedan od dobavljača nedavno predstavljenih LMP3 motora.

Vezani članci