Prodaja u Evropi početkom 2013.
1

Nissan Juke Nismo na svjetskoj premijeri u Le Mansu

Klix.ba
Nissan će ovog vikenda na najpoznatijoj utrci na svijetu - 24 sata Le Mansa - svijetu predstaviti serijsku verziju Jukea Nisma, a uz njega i pionirski Nissan DeltaWing, te Juke-R. Prvi ćemo put, dakle, vidjeti legendarno Nismovo automobilističko naslijeđe, dosad otkriveno samo u konceptnom modelu na međunarodnim sajmovima u Tokiju i Ženevi, koje će početkom 2013. s trkaćih staza napokon preći na ceste.
Počevši 2010. godine proizvoditi Juke, Nissan se nametnuo kao predvodnik klase kompaktnih crossovera, a taj vodeći položaj namjerava zadržati prvim modelom crossovera iznimnih mogućnosti - Jukeom Nismo. Japanski odjel za automobilizam i prerade, standardnim Nissanovim automobilima udahnjuje prepoznatljivost i individualnost, kao i uzbuđenje, mogućnosti i upravljanje sportskih automobila.

Nissan Juke Nismo spaja sadašnji radikalni izgled Nissana Juke s jedinstvenom kombinacijom linija sportskog kupea i SUV-a nastaloj pod uticajem Nismove automobilističke stručnosti. Nismovi stručnjaci konstruisali su novi aerodinamički komplet, podarivši Jukeu još djelotvorniji, dinamičniji i snažniji izgled. Novi model ima niže branike, šira krila i bočne pragove, te izmjenjenu prednju masku i stražnji spojler, zadužene za usmjeravanje zračne struje. Ta aerodinamička poboljšanja smanjuju prednji i stražnji uzgon ne povećavajući koeficijent otpora zraka i tako unapređuju vozna svojstva Jukea Nisma. Lijepi novi 18-inčni ljevani naplatci sa širim gumama prianjaju bolje i Jukea čine još upadljivijim prizorom na cestama.

Juke Nismo ojačan je tuniranom izvedbom standardnog 1,6-litarskog benzinskog turbomotora sa direktnim ubrizgavanjem prema uzoru na mašinu koja pokreće revolucionarni Nissanov trkaći automobil DeltaWing koji će nastupiti na Le Mansu. Osim kruće namještenog ovjesa i izmjena u upravljačkom sistemu radi direktnijeg upravljanja i poboljšane kontrole stabilnosti, novi će model biti dostupan i sa sistemom raspodjele obrtnog momenta, tehnologije koja omogućava bolje ponašanje u zavojima i bolje prianjanje.

Nismove izmjene nastavljaju se i u unutrašnjosti. Kako bi se pojačao sportski osjećaj u vožnji, preoblikovani su upravljač, papučice, instrumenti, ručica mjenjača i vratne ploče. Usto, da se dodatno naglasi sportski pedigre automobila, ugrađena su posebna Nismova sportska sjedišta od antilop-kože prošivene crvenim koncem, koja naročito dobro podupiru tijelo u zavojima.

Juke Nismo proizvodit će se u tvornici Nissan Motor Manufacturing UK u Sunderlandu zajedno s ostalim članovima Jukeove porodice, a prodaja u Evropi kreće početkom 2013. Ostale pojedinosti bit će objavljene naknadno. Nešto kasnije krenut će i prodaja u SAD-u i Japanu.