Još jedno osvježenje
3

Nissan GT-R za 2013. modelsku godinu

Klix.ba
Kompanija Nissan Motor, objavila je da će lansirati Nissan GT-R modelske godine 2013, koji u prodaju u Japanu kreće 19. novembra.
Nissan GT-R za 2013. godinu donosi niz poboljšanja, koja su rezultirala boljim perfomansama, poboljšanim voznim svojstvima i upravljanjem, te većim mogućnostima prilagođavanja individualnim željama vlasnika.

Već na glasu kao legendarni superautomobil, GT-R za 2013. godinu, doživio je inženjerska i dizajnerska poboljšanja na temelju reakcija na njegov ovogodišnji nastup na utrci 24 sata Nürburgringa. Među važnijima su bolji odaziv motora na srednjim i visokim obrtajima, povećana krutost karoserije i promjene postavke amortizera, pa je automobil posljedično stabilniji na velikim brzinama, a vožnja uglađenija.

Pored toga, Nissan će ponuditi i Premium Edition, paket sa presvlakama od kože Semiarinin i unutrašnjošću u boji po želji kupca koji dodatno povećava dojam vrhunske kvalitete u kabini.

GT-R model 2013. modelske godine, moći će se nakon januara 2013. godine kupiti i u Sjevernoj Americi te Evropi, a zatim i na ostalim tržištima širom svijeta.

Pregled Nissana GT-R 2013:

Motor

-Oštrija reakcija motora u srednjem rasponu i bolje ubrzanje pri velikom broju obrtaja. -Visokoprotočne brizgaljke koje tačnije doziraju ubrizgavanje goriva, poboljšavaju odziv motora na srednjim obrtajima i ubrzanje na velikom broju obrtaja. -Posebno razvijen otvor oteretnog ventila dodan je premosnom krugu turbopunjača; sklop sprječava naglo smanjenje pritiska komprimiranog zraka, što pomaže održanju ubrzanja na velikom broju obrtaja. -Dodavanjem posebno konstruisane skretne ploče koritu, uljni pritisak je postojaniji, a rotacijsko trenje u koritu smanjeno, naročito pri velikim naporima motora. -Nissanova predstavništva nude motorno ulje Motul Competition Oil zbog mnogobrojnih zahtjeva kupaca koji svoje GT-R-ove često voze na stazama.

Šasija -Iznimno prijanjanje i vrhunska stabilnost pri najvećim brzinama. -Nakon pomnog mjerenja ponašanja GT-R-a u vožnji, Nissanovi su inženjeri spustili težište automobila u skladu sa otklonom čahura ovjesa i guma. Postavke amortizera i prednjeg stabilizatora također su izmjenjene. -Vijci na prednjem ovjesu za tačniji ugao nagiba kotača i mogućnost finog podešavanja ovjesa. -Obrtni moment sa pogonske osovine na ležajeve glavčine povećan je radi poboljšanja pouzdanosti u vrlo zahtjevnim situacijama, naprimjer tokom takmičarske vožnje na stazi.

Karoserija -Povećana stabilnost i bolje ponašanje. -Ojačanjima na prečki armaturne table i elementu instrumentne table, poboljšano je djelovanje ovjesa i povećana krutost karoserije.

Unutrašnjost -Pure Edition Kvaliteta unutrašnjosti unaprijeđena je promjenom boje šavova i debljim šavovima na instrumentnoj tabli i oblogama vrata. -Black Edition Primamljiva crveno-crna kombinacija na upravljaču, automobilu daje još više sportskog duha. Recaro karbonska školjkasta sjedišta, tvornički se ugrađuju uz doplatu.

-Premium Edition Nova, crveno-crna kombinacija za iznimno moderni stil unutrašnjosti. Ručno šivane presvlake sjedišta od kože Semiarinin.

Specifikacije i oprema -Zadnji spojler od ugljičnih vlakana i laki Raysovi aluminijski naplatci tvornički se ugrađuju uz doplatu (Black Edition). -Zadnja kamera serijska je oprema na modelima Black i Premium edition.