Možda postane i hibrid
25

Najave za novi Nissan GT-R

Klix.ba
U javnosti su se već počele pojavljivati najave i nagađanja o novoj generaciji Nissanovog supersportskog modela GT-R. Sigurno je jedino da će to opet biti prava izložba najnovijih tehnologija.
Prema nezvaničnim najavama novi GT-R bi trebao zadržati iste proporcije, ali će njegov oblik biti primjetno drugačiji i podređeniji aerodinamici, kao i povećanju "downforce-a" kako bi se poboljšala stabilnost pri visokim brzinama.

Kako bi zadovoljili sve stroge propise o potrošnji goriva i emisiji štetnih gasova Nissan bi mogao odlučiti da novi GT-R dobije hibridni pogon koji bi bio vrlo sličan onome koji se koristi u modelima Infiniti M35h i koji je pokazan u konceptnom Infinitiju Essence. Kao druga mogućnost spominje se novi sistem koji je još uvijek u fazi razvoja, a sastoji se od turbo punjača i generatora, te bi se implementirao na postojeći motor.

Očekuje se da će oba ova sistema proći testiranje za novi GT-R, ali je već sada izvjesno da će nova generacija "Godzille" dobiti stop/start sistem kao i tehnologiju deaktiviranja cilindara kao dio serijske opreme i bez obzira na to koji motor bude odabaran.

Iako se očekuje da će se trenutni model zadržati još nekoliko godina, glavni inženjer Nissana, Kazutoshi Mizuno najavio je bi ovaj GT-R mogao potrajati do 2017. godine, nakon čega se mogu očekivati ​​značajne izmjene. To vjerovatno znači da nećemo vidjeti novu generaciju GT-R modela do 2017. ili 2018. godine.

Vezani članci