Novitet iz Njemačke
0

Naredni BMW "M6" konkurencija Audiju R 8

Sarajevo-x.com
BMW-ov model M6 najvjerovatnije neće biti zamijenjen kada dođe naredna serija 6. Umjesto toga, njegovu poziciju u klasi će zauzeti novi sportski automobil sa osam ventila, čiji će koncept biti preuzet iz BMW-ovog Vision Efficient Dynamicsa, piše britanski magazin Autocar.

Serija 6 se postepeno razvijala u luksuzni atuomobil za duga putovanja od njenog uvođenja 2004.godine, prije nego u sportski automobil; ovo je dovelo do verzije M6 što je bio atuomobil namijenjen prvenstveno američkim kupcima. Tako da se zamjena vjerovatno neće pojaviti naredne godine na proizvodnoj liniji serije 6.

M3 Vision ED veličine kupea nudi performans na nivou Toyote Prius u pogledu ekonomičnosti i emisije karbon-dioksida. Prototip ED biće javnosti predstavljen do ovog ljeta, a namijenjeno mu ja da bude visokotehnološki sportski automobil koji sadržava svu BMW-ovu eko-tehniku u pakovanju performansa.

Vision ED koncept koristi unaprijeđeni dizelsko-električni hibridni sistem koji će proizvoditi 356 konjskih snaga. Radi se o turbo motoru sa tri cilindra koji bi se mogao naći u narednim modelima serije 1 i 3. No, verzija za proizvodnju Vision ED bi mogla u sebi imati ugrađenu sljedeću generaciju M5 twin-turbo motora od 4,4 litra i osam ventila.

Korištenjem ove mašine biće osigurano da kompanija još uvijek nudi auto sa nivoima snage i performansa M6, dok će uključivanje većine elementata Vision ED eko-tehnike, kao i njegovog hrabrog stila, dopustiti da se ovaj automobil na tržištu nađe kao zaseban model.

Šef BMW-ovog odjela za istraživanje i razvoj, Klasu Daeger, je izjavio da će budući super automobil ove kompanije mora biti "inteligentan i dramatičnog izgleda, nešto poput ED koncepta".

Automobil će biti direktni rival Audiju R8 i Porscheu 911, a BMW-u će dozvoliti da se takmiči sa AMG-ovim nadolazećim baby SLS modelom.

Vezani članci