Uvertira za CLE 63
0

Najnoviji Mercedes-Benz iza kojeg stoji AMG krije se iza oznake CLE 53

E. L.
Novu Mercedesovu kreaciju s „potpisom“ AMG-a koja će nastaviti priču prethodne Coupé C-Klase pokreće trolitarski 6-cilindarski turbobenzinac s 450 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Nije tajna da u sjedištu AMG-a u Affalterbachu pripremaju još snažniju verziju na osnovici Mercedesovog nedavno predstavljenog novog modela CLE s kojim u Stuttgartu nastavljaju priču u kojoj je glavnu ulogu imala prethodna generacija Coupé C-Klase. Do tada, novi Coupé s „potpisom“ AMG-a krije se iza oznake CLE 53 i mogao bi biti zgodna alternativa kupcima koji razmišljaju o BMW-u M4.

AMG CLE 53 sa sobom donosi unaprijeđenu verziju trolitarskog 6-cilindarskog turbobenzinskog motora M265M koji raspolaže s 450 KS i (uz vremenski ograničenu „overboost“ funkciju) 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde i elektronski ograničenih 250 km/h. Pogonska grupa potpomognuta je 48-voltnim blagim hibridnim sistemom s kojim stiže elektromotor s 23 KS i 203 Nm obrtnog momenta.

Za prijenos snage na obje osovine (4MATIC+) s kojim stiže i opcija da sav obrtni moment ide samo na zadnju osovinu zadužen je AMG-ov 9-stepeni automatski mjenjač SpeedShift TCT, a za efikasno zaustavljanje brinu kočnice s promjerom bušenih diskova 370 mm (naprijed) i 360 mm (nazad). Pored proširenog traga točkova i adaptivnog ovjesa, vrhunskoj upravljivosti pomaže i sistem upravljanja i preko zadnje osovine.

AMG CLE 53 izvana se od ostatka CLE društva izdvaja posebnim 19-inčnim felgama (u opciji su i 20-inčne), drugačijom maskom hladnjaka (Panamericana), većim otvorima za protok zraka, posebnim zadnjim difuzorom i spojlerom, a priču zaokružuju četverostruki završeci adaptivnog ispušnog sistema. Tu su i opcioni paketi AMG Night i AMG Carbon.

Pored dva velika displeja visoke rezolucije, kabinu krase izrazito profilisana sjedišta obložena kombinacijom kože i alkantre, crveni sigurnosni pojasevi i AMG-ov multifunkcionalni upravljač. Za prošivanje je korišten crveni konac. U AMG verziji adaptivna instrumentna tabla nudi tri načina prikaza informacija (Classic, Sport i SuperSport), a tu su i 64 kombinacije boja za ambijentalno osvjetljenje. Praktičnost potvrđuje podatak da se iza leđa putnika na zadnjim sjedištima krije 410-litarski prtljažnik.

Prvi primjerci u prodajnim salonima trebali bi se pojaviti u prvoj polovini naredne godine.