Novi rekord
88

Najbrži SUV u Nürburgringu je Stelvio Quadrifoglio

Klix.ba
Prvi SUV u historiji kompanije Alfa Romeo stazu Nürburgring Nordschleife prošao je za 7 minuta i 51,7 sekundi.

Pored najbržeg produkcijskog modela s četvero vrata (Giulia Quadrifoglio), Alfa Romeo sada na Nürburgringu ima najbolje ostvareno vrijeme i u kategoriji produkcijskih SUV-ova, jer je model Stelvio Quadrifoglio stazom prošao za 7 minuta i 51,7 sekundi, što je osam sekundi bolje vrijeme od vremena koje je Porsche ostvario prošlim izdanjem svog SUV-a Cayenne Turbo S.

Iza upravljača produkcijskog Stelvia (na kojem su još uvijek maskirne folije) bio je trkač Fabio Francia koji je Alfi osigurao Nordschleife rekord i u kategoriji produkcijskih automobila s četvero vrata, jer je s Giuliom Quadrifoglio krug "zatvorio" za 7 minuta i 32 sekunde.

I Stelvio Q pokreće aluminijski 2,9-litarski biturbo V6 motor (510 KS) koji je Alfa Romeo premijerno predstavio u najsnažnijem izdanju Giulije, a prijenos snage na obje osovine obavlja se preko 8-stepenog automatskog mjenjača.

Jedno je sigurno: Porsche i Lamborghini uskoro će na Nürburgringu uzvratiti Alfi sa svojim novim SUV modelima Cayenne Turbo S E-Hybrid i Urus.

Vezani članci