Noviteti
44

Najbrži auto sa zadnjim pogonom na Nürburgringu sada je Mercedes-AMG GT R

Klix.ba
Mercedesov supersportski coupe GT R "zatvorio" je krug na stazi Nordschleife za 7 minuta i 10,9 sekundi, što ga, zaboravimo li na vremena koja su ostvarili "cestovni" Radicali, čini najbržim produkcijskim automobilom na Nürburgringu s pogonom preko zadnje osovine.

Inspirisan trkaćom verzijom AMG GT3, Mercedes-AMG GT R na najbolji je način pokazao svoj raskošan potencijal, jer je kroz "zeleni pakao" staze Nordschleife protutnjao za 7 minuta i 10,9 sekundi.

Spomenuto vrijeme je deset sekundi bolje od vremena koje je, primjera radi, napravio Ferrari 488 GTB i samo dvije sekunde lošije od vremena koje je ostvario snažniji Nissan GT-R Nismo (s pogonom preko obje osovine).

U kategoriji automobila s pogonom preko zadnje osovine, Mercedes-AMG GT R izbio je ispred automobila kao što su Dodge Vipera ACR (7:12.13) i Lexusa LFA Nürburgring Package (7:14.64), a u odnosu na najbolje ostvareno vrijeme modela Mercedes-AMG GT S, GT R je brži čak 24 sekunde.

Rekordno vrijeme ostvareno je u aranžmanu magazina Sport Auto. Iza upravljača zelenog GT R-a, čiji V8 biturbo motor raspolaže sa 585 konjskih snaga, bio je Christian Gebhardt.