Noviteti
43

Mercedes predstavio S-Klasu Cabrio

Klix.ba
Opisana kao "najljepša i najekskluzivnija S-Klasa svih vremena", Mercedesova kabrioletska verzija nove S-Klase zasnovana je na modelu S-Klasa Coupe i publici će premijerno biti predstavljena na Sajmu automobila u Frankfurtu.

S-Klasa Cabrio opremljena je troslojnim mekim sklopivim krovom koji će Mercedes, u zavisnosti od boje karoserije, ponuditi u četiri boje (crna, tamnoplava, tamnocrvena i bež). Bez obzira na prilično veliku površinu, krov će pritiskom na taster biti spušten ili podignut za dvadesetak sekundi, a cijela operacija može se izvesti do brzine automobila koja ne prelazi 60 km/h.

Kožom obložena unutrašnjost automobila kreirana je po uzoru na Coupe varijantu, a jedna od novosti je potpuno novi "pametni" klima-uređaj uz koji će putnici u automobilu uvijek imati optimalnu temperaturu, bez obzira na to da li je krov u spremištu ili iznad njihovih glava.

Među širok asortiman opcione opreme spada i Warmth Comfort paket koji uključuje grijana sva sjedišta, naslone za ruku i multifunkcionalni upravljač. U ponudi je i sistem AIR-BALANCE kojim se putnički prostor može oplemeniti različitim mirisnim osvježivačima zraka. Za maksimalnu udobnost tu su i sistemi za automatsku zaštitu od vjetra i grijanje vrata putnika.

Osnovni model u ponudi je S500 Cabrio koji pokreće 4,7-litarski twin-turbo V8 motor sa 455 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta. Snažnije modele S63 AMG i S63 AMG 4MATIC Cabrio pokreće 5,5-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 585 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da verzija s pogonom preko obje osovine od 0 do 100 km/h stigne nakon 3,9 sekundi. Maksimalna brzina elektronski je ograničena do 250 km/h.

Narudžbe za Mercedes-Benz S-Klasa Cabrio počinju u decembru, a prve isporuke kupcima planirane su u proljeće naredne godine.