Noviteti
12

Mercedes-Maybach S650 Cabriolet: Njemački odgovor na Rolls-Royce Dawn

Klix.ba
Jedna od najekskluzivnijih premijera na Sajmu automobila u Los Angelesu bez sumnje je ultraluksuzni Mercedes-Maybach kabriolet, čija ukupna produkcija iznosi samo 300 primjeraka.

Prvi "topless" automobil iz zajedničke saradnje Mercedesa i Maybacha svoj je život započeo kao luksuzni Mercedes-AMG S65 Cabriolet koji pokreće AMG-ov 6-litarski biturbo V12 motor sa 630 KS. U namjeri da spomenuti automobil učine još luksuznijim i ekskluzivnijim, Mercedes i Maybach pripremaju brojčano limitiranu seriju S650 Cabriolet: ultraluksuzni automobil kojim bi trebala biti zadovoljna i klijentela koja može razmišljati o Rollsu ili Bentleyju.

U odnosu na standardni S65 Cabriolet, S650 Cabriolet opremljen je nekolicinom novih hromiranih detalja na karoseriji, a redizajniran je i prednji odbojnik. Uz obavezne oznake Maybacha, drugačije su i polirane 20-inčne felge. Razlike u međuosovinskom rastojanju nema, što nije slučaj s Maybachovom verzijom klasične S-Klase koja je duža od standardne.

Najveće promjene u odnosu na S65 Cabriolet vidljive su u kožom obloženom putničkom prostoru u koji je ugurano sve što se danas uopće može dobiti iz Daimler korporacije. Kabina je kreirana po uzoru na rješenja iz konceptnog modela S Coupe, suvišno je i spominjati da se radi o vrhunskim materijalima, a sve je napravljeno s namjerom da se ambijent približi ambijentu koji karakteriše Mercedesovu jahtu Arrow 460 Granturismo.

Mercedes-Maybach će S650 Cabriolet napraviti u 300 primjeraka, od čega je 75 namijenjeno za tržište Sjedinjenih Država. Automobil će biti ponuđen u tri boje karoserije (crvena, plava i bijela) uz koje idu adekvatne boje u unutrašnjosti, a za kišne dane u ponudi je samo mekani sklopivi krov. U dio standardne opreme spadaju i koferi za prtljag koji su napravljeni od iste kože koja je korištena za oblaganje putničkog prostora, a potpisao ih je prvi čovjek Daimlera Dieter Zetsche.

Cijena automobila koji od 0 do 100 km/h stiže nakon 4 sekunde još uvijek nije objavljena.