Uskoro u prodaji
33

Mercedes-Benz predstavio električnu G-Klasu, pokreću je četiri elektromotora

E. L.
Prvu električnu G-Klasu koja se krije iza oznake G 580 pokreću četiri elektromotora koji proizvode 587 konjskih snaga i 1.165 Nm obrtnog momenta.

Nedavno predstavljenom posljednjem izdanju jednog od najcjenjenijih terenskih automobila svih vremena koje se krije iza interne oznake W465 priključila se i ranije najavljena verzija koju pokreće samo struja, a u Mercedesu su odlučili da će prvu električnu G-Klasu pokretati četiri elektromotora.

Električna G-klasa krije se iza oznake G 580 i u prodaji će biti prije kraja godine. Pokreću je četiri elektromotora koji kombinovano proizvode 587 konjskih snaga i 1.165 Nm obrtnog momenta, a u prostor u kutijastoj šasiji smještene su posebno zaštićene baterije čiji iskoristivi kapacitet iznosi 116 kWh, što je prema WLTP normama dovoljno za prelazak do 473 kilometra. Iz MB-a je stigla i informacija da na brzim punjačima punjenje baterija od 10 do 80% traje 32 minute.

G580 iz mjesta do "stotke" stiže za manje od pet sekundi i razvija elektronski ograničenih 180 km/h, ali se u ovom slučaju mnogo važnijim čini informacija da će se i električna G-Klasa izvanredno snalaziti daleko od asfalta. Svi potrebni sastojci su tu: rastojanje između podnice i tla (25 centimetara), odličan dolazni i odlazni ugao, adekvatne gume, adaptivni off-road ovjes i mogućnost pojedinačnog upravljanja elektromotorima (po jedan za svaki točak) i prolaska kroz vodu do dubine 85 centimetara.

Pored elektronskih sistema koji uspješno simuliraju redukciju prijenosnih odnosa i blokade diferencijala na G-Klasama koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, s električnom G-Klasom stigao je i novi sistem G-Turn s kojim se „magična kutija“ na rastresitim podlogama može okrenuti skoro u mjestu. Nisko težište osigurava poprečni nagib do 35 stepeni.

Osobi iza upravljača u bogato opremljenoj kabini, koja je poslovično obložena najkvalitetnijim materijalima, za snalaženje u situacijama daleko od asfalta i bilo kakve ceste pomoći će dva posebna radna programa (Trail i Rock), kamere koje pokrivaju stanje oko vozila i 12,3-inčna adaptivna digitalna instrumentna tabla sa svim potrebnim informacijama. S posljednjom generacijom MBUX multimedijalnog sistema kojim se upravlja glasovno ili dodirom preko 12,3-inčnog displeja stigla je i aplikacija koja otkriva najbliže stanice za punjenje baterija. Dva 11,3-inčna multimedijalna sistema opciono su dostupni i za putnike na zadnjim sjedištima, a tu je i sistem G-Roar koji u kabinu donosi i zvuk G-Klase koju pokreće AMG-ov 4-litarski V8 motor.

Električna G-Klasa u prvoj godini prodaje bit će ponuđena u verziji Edition One s kojom stiže pet posebnih boja karoserije. Dio bogate standardne opreme čine i paketi AMG Line i Night, a automobil je postavljena na AMG-ovim 20-inčnim aluminijskim felgama s deset krakova. Cijena još nije objavljena.