Noviteti
30

Mercedes-Benz na IAA u Frankfurtu: Konceptni IAA i niz noviteta

Piše: Elvir Zubović
Foto: Elvir Zubović/Klix.ba
Mercedes Benz IAA koncept (Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba posjetila je najveći sajam automobila na svijetu IAA u Frankfurtu i donosi vam između ostalog i fotografije sa spektakularnog izložbenog prostora njemačkog Mercedes-Benza.

Na IAA 2015 njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz predstavio je svoju "Dream Car" kolekciju u okviru koje se ističu tri svjetske premijere: "Concept IAA" (Intelligent Aerodynamic Automobile), Mercedes-Benz S-Class Cabriolet i Mercedes-Benz C-Class Coupe.

Mercedesov Concept IAA (Intelligent Aerodynamic Automobile) karakteriše izuzetno nizak otpor zraka (0,19), što je pored ostalog rezultat korištenja aktivnih elektropokretanih karoserijskih panela na prednjem i zadnjem dijelu automobila s kojima se ukupna dužina automobila (koja u tom slučaju iznosi 5.430 mm) može povećati 390 milimetara.

Osim ovih svjetskih premijera Mercedes-Benz se odlučio da sajamskoj publici prikaže i brojne sajamske premijere, vozila koja do sada nije bilo moguće vidjeti na sajmovima. Neki od njih su Mercedes-AMG S 63 4Matic Cabriolet, novi Mercedes-Benz GLC, nova generacija Mercedes-Benz A-Class, Mercedes-AMG A 45 4Matic, Mercedes-Benz E-Class Coupe i Cabriolet i Mercedes-Benz V-Class. Ukupno Mercedes je predstavio 60 automobila u Frankfurtu.

Mercedesov štand pripremalo je oko 150 radnika ovog proizvođača, a rasprostire se na 9000 kvadratnih metara. Da bi se napravio ovako impresivan štand korišteno je 850 tona čelika, preko 230 kilometara kablova i 4500 sijalica.

Press dani se održavaju danas i sutra, a sajam će službeno za posjetitelje biti otvoren u četvrtak 17. septembra. Očekuje se oko 900.000 posjetilaca.