Koncepti
17

Mercedes-Benz otkrio Concept IAA

Klix.ba
Mercedes-Benz je u Frankfurtu skinuo veo s konceptnog modela IAA s kojim je pokazao kako će izgledati naredne generacije njihovih luksuznih produkcijskih modela poput S-Klase i CLS-a.

Mercedesov Concept IAA (Intelligent Aerodynamic Automobile) karakteriše izuzetno nizak otpor zraka (0,19), što je pored ostalog rezultat korištenja aktivnih elektropokretanih karoserijskih panela na prednjem i zadnjem dijelu automobila s kojima se ukupna dužina automobila (koja u tom slučaju iznosi 5.430 mm) može povećati 390 milimetara.

Inovativno osmišljena dvobojna unutrašnjost konceptnog automobila posjeduje četiri odvojena sjedišta, a pored velikog centralnog displeja tu su i dva dodatna displeja preko kojih se upravlja klima-uređajem i nadziru parametri rada motora.

Concept IAA pokreće hibridna kombinacija benzinskog i elektro-motora koja na točkove isporučuje 279 KS, što je dovoljno da automobil može stići do 250 km/h. U Mercedesu kažu da je u najštedljivijem radnom programu emisija CO2 samo 28 g/km, a pokretan isključivo "na struju" IAA može preći 32 kilometra.