F1 za cestu
2

Mercedes-Benz AMG predstavio fascinantni Project ONE

Klix.ba
Pred sami početak sajma automobila u Frankfurtu Mercedes-Benz AMG predstavio je svoj dugo najavljivani Project ONE, vrhunac tehnologije i performansi koji je kako kažu doslovno preuzeo tehnologiju bolida Formule 1 i prilagodio je za cestovnu upotrebu.

Mercedes-AMG Project ONE ima premijeru na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, te po prvi put jedan supersportski dvosjed zaista u potpunosti donosi najnoviju hibridnu tehnologiju Formule 1 iz trkaćeg svijeta u svijet cestovnih automobila.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji ovaj supersportski auto, koji ujedno slavi i 50 godina AMG odjela, raspolagaće sa preko 1.000 ks i dostiže maksimalnu brzinu veću od 350 km/h. Project ONE kombinuje izvanredne performanse trkaćeg bolida i svakodnevnu upotrebljivost ali i efikasnost uz pomoć hibridne tehnologiju iz Formule 1, a tačnije to znači da je za ove performanse zadužen jedan 1,6-litarski V6 turbobenzinski motor i četiri elektromotora.

Odgovornost za realizaciju Projecta ONE ide na račun Mercedes-AMG odjela koji je složene razvojne radove sproveo u uskoj saradnji sa stručnjacima Formule 1 u Mercedes-AMG Performance Powertrain pogonu u Brixworthu i Mercedes-AMG Petronas Motorsport ekipom u Brackleyu. Zajedno sa AMG GT konceptom sa četvero vrata, Mercedes-AMG Project ONE pruža još jedan uvid u buduću strategiju hibridne vožnje sportskog automobila u režiji Mercedes-Benz-a.

Project ONE ne donosi revoluciju samo u pitanju hibridnog pogona, doslovno svaki detalj ovog automobila je protkan vrhunskim dizajnom i tehnologijom, pa zahvaljujući električnim motorima ima i pogon na sve točkove, litijum-ionske barerije koje su također preuzete iz Formule 1, potpuno novi 8-stepeni automatizovani ručni mjenjač, multilink ovjes sa posebnim sistemom poluga, kovane felge i obilnu upotrebu karbonskih vlakana, kao i dizajn karoserije koji je naravno podređen aerodinamici.

Na večerašnjoj premijeri Project ONE je na pozornicu izvezao Lewis Hamilton, koji je za tu priliku rekao kako zaista niko nije uradio ovako nešto i zaista napravio trkaći auto za cestovnu upotrebu.

Uprkos premijeri, Mercedes-Benz AMG ispred sebe ima još 18 mjeseci finalnog razvoja i dorade ovog fascinantnog modela, kada bi trebale početi i prve isporuke kupcima. Cijena za Project ONE, ako baš morate pitati, biće visokih 2,27 miliona Eura, ali opet niko nije ni očekivao da će Formula 1 za cestu biti jeftina.