Noviteti
15

Mercedes-AMG E63 S: Drift program i 612 KS u klasičnom pakovanju

Klix.ba
U Mercedesu su za premijerno predstavljanje svog najnovijeg "trkača u smokingu" odabrali Sajam automobila u Los Angelesu.

S performansama koje nudi, E63 S može stati rame uz rame s najboljim supersportskim automobilima današnjice, a raskošan potencijal automobila izvana se može vidjeti po proširenim blatobranima, pozamašnim dimenzijama točkova (ali i kočnica koje se vide iza njih) i četverostrukim završecima izduvnog sistema.

U AMG-u su za ovu priliku ispod prednje haube smjestili svoj poznati 4-litarski biturbo V8 motor koji vozaču nudi 612 konjskih snaga i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine (4Matic) brine 9-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila, a sve zajedno dovoljno je da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,4 sekunde. S opcionim paketom AMG Driver, ubrzanje prestaje kada kazaljka brzinomjera stane iznad broja 300.

Jedna od specifičnosti ovog automobila je i radni program Drift kojim se sav potencijal motora šalje isključivo na zadnju osovinu, što vozaču pruža priliku da (u adekvatnim uslovima) isproba prolazak kroz zavoj s prednjim točkovima koji su usmjereni u pravcu u kojem klizi zadnji dio automobila.

Mercedes-AMG E63 S u prodaji bi trebao biti početkom ljeta naredne godine, a cijena još uvijek nije poznata.

Vezani članci