Šareno s razlogom
0

McLaren predstavio zanimljiv podsjetnik na tri značajne pobjede

E. L.
Najnoviji rezultat zaigranosti u McLarenovom odjelu za specijalne operacije (MSO – McLaren Special Operations) je višebojni 750S Spider s kojim u slavnoj britanskoj automobilskoj kompaniji podsjećaju na pobjede u trkama Indy 500, GP Monaco i 24 sata Le Mansa.

Godina u kojoj McLaren obilježava 60. rođendan iskorištena je za predstavljanje još jednog vanrednog projekta iz McLarenovog odjela za specijalne operacije s kojim u čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji žele podsjetiti da u vlasništvu imaju „trostruku krunu“, jer su uspjeli stići do pobjede na tri najpoznatije trke na svijetu.

Osnovne boje na prednjem dijelu „open-air“ dvosjeda treba da podsjete na McLarenov crvenobijeli bolid Formule 1 MP4/2 sa startnim brojem 7 s kojim je Alain Prost 1984. godine bio najuspješniji na Grand Prix trci u Monte Carlu (Monaco), a kombinacija boja na zadnjem dijelu automobila osvrt je na bolid M16D sa startnim brojem 3 s kojim je Johnny Rutherford 1974. godine pobijedio na američkoj trci Indy 500.

Sredina automobila rezervisana je za boje koje je na sebi nosio McLaren F1 GTR sa startnim brojem 59 s kojim su 1995. godine Yannick Dalmas, Masanori Sekiya i JJ Lehto zatvorili najviše krugova na najčuvenijoj trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa i McLarenu tako osigurali mjesto među rijetkim kompanijama čiji su automobili u premijernom nastupu u Le Mansu stigli do pobjede u generalnom poretku.

Za projekt koji na sebi nosi pločicu „3-7-59“ u MSO su koristili više od 20 boja, a zanimljiv logo koji podsjeća na McLarenovu „trostruku krunu“ utisnut je i u naslonima tamnih sjedišta na čijim se bokovima šepure narandžasti pojasevi.

U McLarenu su otkrili da svih šest planiranih primjeraka već ima svoje vlasnike, a vrijedi spomenuti da kolekcionarski „3-7-59“ pokreće centralno smješten 4-litarski biturbo V8 motor iz standardne verzije čijih je 750 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 za 2,8 sekundi i više od 330 km/h.

Vezani članci