Još više snage
13

McLaren predstavio model Artura Spider

D. B.
McLaren je zvanično predstavio model Artura Spider, a uz njega je stiglo i povećanje snage.

Povećanje snage za 3,0-litarski V6 hibridni pogon od 19 KS dostupno je za Arturu Spider, ali će dodatnim "konjima" raspolagati i Coupe. Stoga pomenuti V6 razvija 700 KS te od 0 do 100 km/h ubrzava za 3 sekunde. Do 200 km/h stiže za 8,4, a do 300 za 21,6 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h, maksimalni obrtni moment od 720 Nm je ostao isti, dok je "crvena linija" i dalje na 8.500 obr/min. Automobil je bez tekućina težak 1.457 kg. To je uprkos činjenici da je Spider teži od Coupea za 62 kg.

Iz McLarena navode da se dodatna težina uglavnom svodi na mehanizam sklopivog tvrdog krova te tvrde da se uklanjanjem fiksnog krova ne gubi na krutosti. Spuštanje tvrdog krova traje 11 sekundi brzinom do 50 km/h.

U sklopu poboljšanja aerodinamike, McLaren je unaprijedio i hlađenje motora i kočnica, a kanali koji vode do kočionog sistema omogućavaju bolje i konzistentnije performanse karbon-keramičkih kočnica pri velikim brzinama.

McLaren je poradio i na ovjesu te je poboljšao upravljanje, a osmostepeni mjenjač je rekalibrisan i ubrzan za 25 posto. Iz kompanije tvrde da je Artura Spider njihov najekonomičniji kabriolet. Baterija kapaciteta 7,4 kWh omogućava električni domet od 34 km.

Radilo se i na izduvnom sistemu koji sadrži podešeni rezonator i ima konusni oblik prema završecima izduvnih cijevi, a rezultat je "čišći" zvuk motora. Opciono je moguće dobiti i sportski izduvni sistem, koji je još napredniji od standardnog.