Noć kao inspiracija
43

Maserati predstavio MC20 Notte: Specijalka u samo 50 primjeraka

E. L.
Prvo brojčano ograničeno izdanje Maseratijevog supersportskog dvosjeda MC20 krije se iza italijanske riječi Notte (noć), što objašnjava boju koja dominira na karoseriji i u kabini.

Nakon nešto više od dvije godine od početka proizvodnje u Maseratiju su odlučili da je pravo vrijeme za predstavljanje prvog posebnog i brojčano ograničenog izdanja supersportskog dvosjeda MC20 koji je, prema nedavnoj izjavi Alfinog direktora produkcije Daniela Guzzafame, izvorno bio planiran da bude supersportski model Alfa Romea.

Zasnovan na Coupé verziji, MC20 Notte bit će ponuđen u samo 50 primjeraka na globalnoj osnovi, a iza projekta 'Noć' stoji kreativna ekipa iz Maseratijevog odjela u kojem su zaduženi za personalizaciju modela koje krasi Neptunov trozubac, a doprinos konačnom izgledu crnog automobila na posebnim 20-inčnim točkovima dao je i trkač/testni vozač Maseratija Andrea Bertolini.

'Noć' dominira i u kabini koja je obložena kombinacijom karbona, kože i alkantre, a pločica na panelu između naslona za glavu na kojoj piše "UNA DI 50“ (jedan od 50) stavlja do znanja da MC20 Notte neće biti često viđena pojava.

Nema promjena iza naslona sjedišta, pa i Notte pokreće centralno smješten trolitarski biturbo V6 motor 'Nettuno' koji razvija 630 konjskih snaga i 730 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za distribuciju snage na zadnju osovinu zadužen je Tremecov 8-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila, a spomenute brojke dovoljne su za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,85 sekundi i više od 325 km/h.