Citroen DS3 u duhu WRC-a
0

Mali francuski trkač

Sarajevo-x.com
Nova generacija malih Citroena koja je u modelu DS3 dobila svoju perjanicu uskoro će biti obogaćena i dostojnom sportskom verzijom. Atraktivan i upečatljiv izgled uz dostojne performanse uvrstiće model DS3 u prestižno društvo gradskih jurilica.

Među malim gradskim kompaktima odavno je pitanje časti imati brzu i sportsku verziju, a uz brojne uspjehe u Svjetskom reli šampionatu Citroen ima odličnu osnovu za uspješnu priču, baš kao što su nekada Subaru i Mitsubishi gotovo svu svoju popularnost dugovali WRC titulama i homolagacijskim modelima Impreze i Lancera.

Sa modelom DS3 Racing u ograničenoj seriji Citroen barem u početku nema tako velike ambicije, ali je u svakom slučaju pravo osvježenje vidjeti kombinaciju avangardnog dizajna sa sportskim performansama. Tako je u skladu sa trenutnim normama mini hot hatch klase DS3 Racing dobio 1.6 THP turbobenzinski motor koji je pojačan na 200 KS, dok je obrtni momenat povećan za 15 odsto, tačnije na impresivnih 275 Nm.

Samo snažan motor nije dovoljan za sportske osobine, pa je i ovjes detaljno prerađen. Potpuno novi sportski amortizeri u kombinaciji sa krućim oprugama garantuju minimalno naginjanje i vrhunsku kontrolu, dok je ujedno cijeli automobil niži za 15 milimetara, a trag točkova proširen za 30 milimetara. Uz impresivne 18-inčne točkove jasno je da DS3 Racing ima vrlo malo dinamičkih dodirnih tačaka sa standarnim modelima.

Da ponuda performansi bude potpuna u Citroenu su se pobrinuli i za vrhunsko zaustavljanje, i to ugradnjom snažnih četveroklipnih čeljusti naprijed kao i ventilirajućim diskovima na zadnjoj osovini. Uz vrhunske komponente i izgled DS3 je za Racing seriju posebno obogaćen karbonskim dijelovima i specijalnim bojama karoserije, a hromirani detalji nisu izostavljeni ni u ovom slučaju. Unutrašnjost je na sličan način obogaćen boljim materijalima i posebnim kombinacijama boja, dok najzanimljiviji detalj svakako predstavljaju izvrsna sportska sjedišta čiji izraženi bočni oslonci garantuju vrhunsko držanje tijela u snažnim zavojima.

Za sada iz Citroena nisu htjeli objaviti i kakve perfromanse će ponuditi DS3 Racing, ali je poznato da planiraju proizvesti samo 1.000 primjeraka ove verzije. Zvaničnu premijeru će imati na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, dok će u prodaju stići već u drugoj polovini ove godine.