Zatezanje bora
6

Luksuzni Bentley Bentayga Hybrid osvježen za 2021. godinu

D. B.
Bentey namjerava elektrificirati sve svoje modele do 2023. godine te 2025. godine na tržište plasirati potpuno električni model, a s obzirom na veoma važnu ulogu modela Bentayga, uopće nije iznenađenje što je hibridna verzija luksuznog SUV-a prošla tretman "zatezanja bora".

Osvježeni Bentayga Hybrid se pridružuje već predstavljenim redizajniranim modelima Bentayga i Bentayga Speed, a pokreće ga kombinacija 3,0-litarskog benzinskog i električnog motora koji komibinovano isporučuju 443 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Plug-in hibridni pogon omogućava kombinovani domet od 863 km po evropskom NEDC ciklusu, a korištenjem samo električnog motora SUV može preći 50 km.

Bentleyjevi interni podaci pokazuju da gotovo 100 posto vlasnika prethodnog modela Bentayga Hybrid koristi svoje automobile svakodnevno s uključenim električnim modom, a polovina njih konstantno prelazi manje od 50 km dnevno.

Iz Bentleyja obećavaju da 17,3 kWh baterija, koja se sastoji od 168 individualnih ćelija, ima životni vijek od 160.000 km, odnosno osam godina. Punjenje baterije od 0 do 100 posto kapaciteta traje dva i po sata, a baterija napaja kompaktni električni motor smješten između mjenjača i benzinskog motora.

Pored različitih modova vožnje, Bentayga Hybrid ima takozvani Bentley Hybrid Efficiency Navigation sistem koji pomaže vozačima da postignu bolju efikasnost, a to se vrši preko papučice gasa, odnosno pritiska koji daje osjećaj granice između "električne i hibridne snage", a na taj način se vozači ohrabruju da ostanu u električnom modu.

SUV posjeduje bežični Apple CarPlay i Android Auto sistem, potpuno digitalni klaster, kao i novi 10,9-inčni ekran infotainment sistema s unaprijeđenom funkcionalnošću.