Stvar prestiža
0

Lamborghini: Urus će biti najbrži SUV na Nürburgringu

Klix.ba
Iz Lamborghinija je stigla potvrda da će njihov tek predstavljeni „SuperSUV“ uskoro pokazati svoj raskošan potencijal s kojim će Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio biti drugi najbrži SUV mjeren na Nürburgringu.

Lamborghini Urus će u lov na Nordschleife sekunde krenuti u proljeće, a cilj italijanske automobilske kompanije koja je širom svijeta bila i ostala sinonim za supersportske automobile je biti na vrhu liste SUV-ova s mjerenim i verifikovanim vremenom kruga na čuvenom njemačkom „igralištu“.

"Sačekat ćemo toplije dane i završiti posao na Nürburgringu na kojem je Urus već proveo mnogo vremena. Mislim da ćemo sadašnji rekord u kategoriji SUV-ova koji drži Alfin najsnažniji Stelvio oboriti bez velikog napora", rekao je Lamborghinijev šef odjela za istraživanje i razvoj Maurizio Reggiani.

S obzirom na potencijal 4-litarskog biturbo V8 motora (650 KS i 850 Nm, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 3,6 sekundi i 300 km/h), vrhunske gume i adaptivni ovjes, jasno je da u Lamborghiniju nisu samouvjereni bez pokrića.

Trenutni Nordschleife lider u kategoriji SUV-ova je Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio koji je kroz „zeleni pakao“ prošao za 7 minuta i 51,7 sekundi, a posljednja najava iz Lamborghinija pokazala je da automobilske kompanije ne odustaju od prestiža koji im osigurava Nürburgring lista najbržih, čak i u kategoriji SUV-ova.

Prvi Urusi do svojih bi kupaca trebali stići sredinom naredne godine s početnom cijenom oko 170.000 eura.