Jubilej pred kraj karijere
0

Kruna uspješnog supersportiste iz Lamborghinija

Sarajevo-x.com
Lamborghini je objavio da su u svojim pogonima u Sant' Agati upravo proizveli svoj supersportski model Murcielago sa rednim brojem 4.000, i tako na najbolji način potvrdili uspjeh ovog modela koji će uskoro dobiti nasljednika.

Lamborghini Murcielago iz posebne serije LP 670-4 Super Veloce sa snažnim 6,5-litarskim V12 motorom koji je 4.000-ti Murcielago koji je izašao sa proizvodnih traka Lamborghinija odlazi u Kinu, gdje će se budući vlasnik moći pohvaliti da ima zaista jedinstven italijanski supersportski automobil.

Kao što je bio slučaj i sa modelom Diablo, serija SV ili Super Veloce, predstavlja finalnu i najsnažniju ediciju jednog Lamborghinija, prije nego što ga zamjeni savremeniji i sposobniji model. Ipak, sa 670 KS i 660 Nm okretnog momenta koji garantuju ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 342 km/h teško da će vlasnici Murcielaga SV biti razočarani kada dođe nasljednik ovog modela. Rezultat od 4.000 proizvedenih primjeraka Murcielaga je veliki uspjeh za Lamborghini, posebno kada se uzme u obzir da je prethnodni model Diablo u 11 godina egzistencije proizveden u svega 2.900 primjeraka, uključujući finalnu SV seriju.

Jubilarni Murcielago SV sa serijskim brojem 4.000 lakiran je u posebnu i vrlo upadljivu Aranicone Atlas narandžastu boju, dok je unutrašnjost obilno oplemenjena oblogama od alcantara kože i vrhunskim školjkastim sjedištima od karbonskih vlakana. Ovaj primjerak biće isporučen u izložbeni salon u Hangzhou, a to najbolje pokazuje koliko je Kina postala važno tržište za Lamborghini, pogotovo jer je svih sedam distributera Lamborghinija u ovoj zemlji zabilježilo vrlo pravilan rast prodaje u nekoliko zadnjih godina.

Kao što je prethodno najavljeno, SV verzija će zaključiti proizvodnju modela Murcielago, a zamjeniće ga model koji će se prema prvim informacijama zvati Jota. Po dimenzijama biće vrlo sličan Murcielagu, ali će dobiti potpuno novi V12 motoro sa direktnim ubrizgavanjem goriva i snagom od preko 700 KS.