X6 DOBIO KONKURENCIJU
0

Korejski luksuzni SUV Genesis GV80 dobio redizajn i atraktivnu Coupe verziju

A. M.
Genesis je službeno lansirao redizajnirani model GV80, koji će od sada, kao prvi Genesis model ovog oblika, biti dostupan i u Coupe karoserijskoj varijanti. Coupe dobija i najjači motor u paleti od 415 KS.

Južnokorejski premium proizvođač automobila službeno je predstavio novi redizjanirani SUV model GV80. Novi model trenutno je dostupan samo u Južnoj Koreji, no trebao bi biti dostupan i na drugim tržištima širom svijeta. Najveća novost koju donosi facelift Genesis GV80 je nova varijanta karoserije. Tako Genesis GV80 Coupe postaje prvi kupe SUV ove Hyundaijeve luksuzne podmarke.

Osvježeni SUV dobiva novi dizajn prednjeg branika, zajedno s blago redizajniranom rešetkom i prednjim svjetlima s ažuriranim izgledom. Prednji branik sada ima dva veća bočna usisnika zraka, uz redizajnirani glavni usisnik zraka u obliku zaobljenog trapeza. Zaštitni ‘’štit’’ je montiran odmah ispod njega, što ističe robusnu prirodu osvježenog modela. Uz ove promjene, GV80 facelift također donosi više ukrasnih hromiranih elemenata na vanjštini. Posebno su vidljivi sprijeda i u donjim dijelovima vrata, ali i straga. Ostale vizuelne novosti uključuju dvije veličine točkova od 20, odnosno 22 inča, a paleta boja obogaćena je novom nijansom zelene.

GV80 Coupe varijanta donosi nešto agresivniji dizajn na stražnjem dijelu, gdje je vidljiv spojler podijeljen na dva dijela koji se proteže od krova, kao i četiri završetka izduvnog sistema. Ova varijanta također dobiva još veće prednje usisnike zraka, ekskluzivno dizajnirane točkove, također u veličinama od 20 i 22 inča, te paletu boja koja uključuje 13 različitih nijansi.

U putničkom prostoru novi GV80 facelift dobiva 27-inčni OLED ekran, koji integriše digitalne instrumente i multimedijski sistem u jednu dodirnu površinu.

Što se tiče motora, SUV varijanta GV80 facelift dostupna je s dva motora, dok Coupe verzija dobija dodatni motor. Ponuda počinje s 2,5-litrenim turbo benzinskim motorom koji razvija 304 KS i 422 Nm obrtnog momenta. Drugi motor, 3,5-litreni turbobenzinac, isporučuje 380 KS i 530 Nm obrtnog momenta. Treći i ujedno najjači motor, dostupan isključivo za GV80 Coupe, sastoji se od istog 3,5-litarskog motora, ali koji je sada potpomognut električnim kompresorom od 48 volti. Ova verzija razvija ukupnu snagu od 415 KS i 549 Nm.

Novi modeli također dobivaju naprednu tehnologiju, kao što su: adaptivni i prediktivni ovjes, sistem pomoći pri bočnom vjetru, Auto Terrain Mode i sistem Flex Brake koji omogućava podešavanje senzibiliteta odziva papučice kočnice.

Novi Genesis GV80 facelift i GV80 Coupe za sada su dostupni samo u Južnoj Koreji. Proizvođač nije otkrio cijene ovih modela. Genesis kao nezavisna marka postoji od 2015., a nedavno su proslavili jubilej od milion proizvedenih automobila.