Iz Ženeve u Beograd
0

FOTO / Klix.ba na sajmu automobila u Beogradu

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Imali smo priliku posjetiti 51. Međunarodni salon automobila - MSA (OICA) i 7. Međunarodni sajam motocikala - Motopassion koji se održava na Beogradskom sajmu od 22. do 31. marta 2013. godine, pa Vam donosimo najzanimljivije premijere ovog sajma.
  1. Međunarodni salon automobila u Beogradu održava se prema zvaničnom kalendaru međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila OICA, od 22. do 31. marta u svim raspoloživim izlagačkim kapacitetima Beogradskog sajma, uz učešće više od 400 izlagača, najpoznatijih domaćih i inostranih proizvođača i uvoznika putničkih automobila, lakih privrednih vozila, motocikala, pratećih dijelova i opreme.

Oranizatori 51. međunarodnog salona automobila u Beogradu pripremili su posjetiocima, domaćoj stručnoj i širokoj publici, ljubiteljima i fanovima automobilizma čak 51 premijeru novi modela, od čega je najveću pažnju izazvalo 10 modela koji su u Beograd stigli sa tek završenog ženevskog salona automobila.

Tako smo na Beogradskom sajmu premijerno za ovaj dio svijeta mogli vidjeti "svježe" novitete kao što su potpuno novi Mercedes-Benz CLA koji na osnovi A-klase donosi uspješan recept limuzinskog coupea koji je proslavio model CLS. Bio je tu i redizajnirani Mercedes-Benz E-Klase, kao i Audi A3 Sportback, te BMW Gran turismo.

Najveća egzotika sajma automobila u Beogradu svakako je McLaren MP4 - 12C kojeg pokreće 3,8-litarski twinturbo V8 motor snažan čak 625 KS i sa cijenom od preko 300.000 eura. Iako ne tako egzotičan, jednako impresivan i zanimljiv je i Mercedes-Benz SLS Coupe AMG Black Series, kojeg pogoni 6,3-litarski V8 od 631 KS.

Naravno, mnogo više prostora i pažnje privukli su automobili koji spadaju u ostvarive snove, pa su tako predstavljeni modeli koji su već i prisutni na tržištima ove regije, kao što su Volkswagen Golf VII, Citroen C-Elysee, nova Toyota RAV4 i nova Mazda 6, ali i modeli koji tek dolaze kao što su Opel Adam, Lexus GS450H, Chevrolet Trax, Peugeot 2008, Hyundai Equus, Mitsubishi ASX i naravno nova Škoda Octavia.

Jedna od najprivlačnijih premijera svakako je bio novi Renault Captur, koji svojim neobičnim stilom širi rastući segment kompaktnih gradskih crossovera. Auto koji je nastao na osnovi četvrte generacije Renault Clia i Nissana Juke svoju privlačnost temelji na kombinaciji različitih automobila u jednoj karoseriji, pa se hvali preglednošću SUV-a, praktičnošću monovolumena i okretnošću gradskog automobila.

Uz sajam automobila uporedo se održava i 7. međunarodni sajam motocikala „Motopassion“ gdje ljubitelji dvotočkaša, osim najbogatije ponude motocikala i opreme za vozače, imaju zadovoljstvo da prisustvuju premijeri čak 58 novih modela motocikala.