Noviteti
31

KIA za narednu godinu priprema sportsku limuzinu

Klix.ba
Južnokorejski proizvođač automobila KIA naredne bi godine trebao predstaviti svoj prvi sportski sedan s pogonom preko zadnje osovine.

Prema dobro obavještenim izvorima produkcija prvog sportskog sedana KIA-e trebala bi krenuti u maju 2017. godine, a automobil će svoje mjesto pod suncem tražiti među konkurentima poput Audija A5 Sportback i BMW-a 4 GranCoupe.

U ovom trenutku poznato je da će KIA-in sportski sedan biti manji od modela Genesis Coupe i da će imati pogon preko zadnje osovine. Nudit će se sa tri različita motora radne zapremine od 2, 2,2 i 3 litra.

Kodni naziv automobila navodno je CK, a proizvodit će se u Južnoj Koreji, jer će se produkcija modela Rio prebaciti u Meksiko. U KIA-i očekuju da će se njihova alternativa njemačkim konkurentima proizvoditi u 60.000 primjeraka godišnje.

Ideja južnokorejske kompanije u vlasništvu Hyundaija da proizvodi sportski automobil s pogonom preko zadnje osovine u opciji je već nekoliko godina, a stvari su postale konkretnije kada je KIA 2011. godine predstavila konceptni model GT čiji je 3,3-litarski turbo V6 motor svojih 390 konjskih snaga distribuirao na zadnji par točkova.

KIA