KIA XCeed je novi kompaktni crossover samo za kupce u Evropi

KIA XCeed je novi kompaktni crossover samo za kupce u Evropi
20
E.L.
27.6.2019. u 09:04
8
komentara
20

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
KIA-in najnoviji crossover XCeed je duži, širi i viši od nedavno predstavljenog novog Ceeda na kojem je zasnovan, a u prodajne salone stiže u trećem kvartalu.
U južnokorejskoj automobilskoj kompaniji KIA ponudu svojih modela proširili su novim kompaktnim crossoverom XCeed koji je popunio prazan prostor između modela Stonic i Sportage, a nudit će se samo kupcima u Evropi.

Poput manjeg modela Stonic ni XCeed se neće nuditi u kombinaciji s pogonom preko obje osovine koji je rezervisan za KIA-ine veće crossover/SUV, a pripadnost kategoriji u ekspanziji automobil izvana pokazuje podignutom karoserijom koja je "omotana" plastičnim obrubima blatobrana i pragova.

XCeed je u odnosu na standarni Ceed duži za 85, viši za 43 i širi za 26 milimetara. Rastojanje podnice od tla povećano je za dodatna 42 milimetra, a kupci će moći birati između 16 i 18-inčnih točkova. Žutu boju (Quantum Yellow) KIA neće nuditi uz druge modele iz svoje šarolike ponude.

Osnovni (turbo)benzinski motor u ponudi za XCeed je litarski trocilindraš koji raspolaže sa 120 KS i 175 Nm najvećeg obrtnog momenta. Slijedi ga 1,4-litarski četverocilindarski motor sa 140 KS i 242 Nm najvećeg obrtnog momenta, a treći i najsnažniji benzinac u ponudi je 1,6-litarski četverocilindarski motor koji nudi 204 KS i 265 Nm najvećeg obrtnog momenta. Najslabija verzija za prijenos snage na prednju osovinu koristi ručni 6-stepeni mjenjač, a uz ostala dva benzinca kupci će pored ručnog moći birati i automatski 7-stepeni mjenjač potpomognut s dva kvačila.

Iza naziva "Smartstream" krije se 1,6-litarski četverocilindarski turbodizelski motor koji će se nuditi s dva nivoa snage: 115 KS i 280 Nm ili 136 KS i 280 Nm. Kupci koji se odluče za automatski mjenjač sa slabijom verzijom mogu računati na dodatnih 20, a sa snažnijom na 40 Nm obrtnog momenta.

Dobra vijest za ljubitelje benzinaca je da će KIA od naredne godine u ponudi za XCeed imati i dvije hibridne opcije.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...