Korejci sa Zapada
0

KIA otvorila tvornicu u SAD-u

Piše: Elvir Zubović
Iz proizvodnih pogona prve KIA-ine fabrike u SAD-u, u saveznoj državi Georgia, izašli prvi primjerci novog Sorenta. Sa novim pogonima za proizvodnju KIA šalje jasnu poruku kako ne namjerava prestati sa širenjem i osvajanjem zapadnih tržišta.

Proizvodni kapaciteti ove nove i milijardu dolara vrijedne fabrike iznose 300.000 vozila godišnje. Pogotovo u vrijeme finansijske krize vrlo važnim se čini podatak da će ova fabrika zapošljavati 2.500 ljudi, dok će u lokalnim preduzećima, koja će biti povezana s fabrikom i njenim djelovanjem, posao dobiti dodatnih 7.500 ljudi.

U kojoj mjeri se ova kompanija posvetila gradnji kvalitetnog proizvodnog pogona ali i radnog okruženja govori to da je fabrika u SAD-u jedina automobilska fabrika na sjevernoameričkom kontinentu koja ima drvene podove, što svim zaposlenim omogućava udobnu i prijatnu radnu sredinu.

U velikom kompleksu površine čak 8,9 kvadratnih kilometara između ostalog će se sastavljati i novi 6-stepeni automatske mjenjače za novog Sorenta, a mogu se pohvaliti i 3,2 km dugom test stazom. Od alata zanimljiva je 57 metara duga presa koja pruža 5.400 tona pritiska, a sa njom mogu napraviti čak 17 različitih vrsta ploča za novog Sorenta.

Fabrika je tek nastavak KIA-inih napora na američkom tržištu, jer su od 2002. godine uložili više od 1,3 milijarde američkih dolara u različite kapacitete, između ostalog i u jedan od najmodernijih dizajnerskih centara u Irvinu, u Kaliforniji, zatim u R&D centar u Ann Arboru, u saveznoj državi Michigan te test poligon u kalifornijskoj pustinji Mojave.

Od ulaska na američko tržište KIA se može pohvaliti sa 14 godinišnjim uzastopnim rastom tržišnog udjela kao i 50-postotnim rastom u oktobru ove godine u odnosu na oktobar 2008. godine. Zadnji kvartal je najbolji kvartal u istoriji KIA Motors America, a KIA je samo jedan od tri proizvođača koji su ove godine zabilježili rast u odnosu na 2008. godinu.