Noviteti
9

Jaguar XF od sada i s AWD pogonom

Klix.ba
Jaguar će svoju reprezentativnu limuzinu od sada nuditi i s pogonom preko obje osovine (AWD – All Wheel Drive) koji Jaguar već koristi na coupe modelu F-Type.

Jaguar je svoju reprezentativnu limuzinu XF premijerno predstavio prije manje od godinu dana, a u slavnoj britanskoj automobilskoj kompaniji već su pripremili paket tehničkih poboljšanja među koja spada i uvođenje integralnog pogona koji će se od sada nuditi i uz XF.

Interesantno je da će se pogono preko obje osovine u slučaju Jaguara XF nuditi samo u kombinaciji sa dvolitarskim turbodizelskim motorom koji isporučuje 180 konjskih snaga. Motor je kombinovan sa 8-stepenim automatskim mjenjačem uz koji će XF od 0 do 100 km/h stizati nakon 7,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi malo manje od 220 km/h.

Jaguarov sistem integralnog pogona podešen je da u normalnim uslovima vožnje snagu motora primarno distribuira na zadnju osovinu, a u slučaju slabijeg prijanjanja snaga će se automatski distribuirati i na prednju osovinu, čime će se osigurati optimalan nivo trakcije.

Među novosti koje stižu uz unaprijeđeni XF je i Jaguar Configurable Dynamics sistem koji se sada može naručiti uz sve modele iz ponude. Sistem vozaču nudi opciju individualnog konfiguriranja odziva upravljača, papučice gasa, rada mjenjača i ovjesa. Jaguar XF i dalje će se nuditi sa poznatim dizelskim i benzinskim motorima raspona snage od 165 do 385 KS.