Noviteti
6

Jaguar objavio tehničke detalje novog modela XE

Klix.ba
Dan prije svjetske premijere na Sajmu automobila u Parizu Jaguar je objavio zvanični set fotografija i detaljnije tehničke podatke svog novog modela srednje klase XE, koji se treba uhvatiti u koštac sa automobilima poput BMW-a Serije 3, Audija A4 i sličnih.

Gama model XE počinje sa paketom opreme SE koji uključuje 17-inčne aluminijske felge, tempomat, navigacioni sistem, DAB radio, multifunkcionalni upravljač obložen kožom i sjedišta obložena tkaninom.

Uz dodatak 'Prestige' stižu grijana kožom obložena sjedišta, plavo ambijentalno osvjetljenje i dodaci u putničkom prostoru napravljeni od brušenog aluminija.

Najluksuzniji nivo opreme stiže uz paket 'Portfolio' i u sebi sadrži Windsor kožne obloge sjedišta, dvobojnu instrumentnu tablu, aluminijske dodatke, Meridian audio-sistem, bixenon svjetla sa LED dnevnim svjetlima, električno podešavanje prednjih sjedišta i 18-inčne aluminijske felge. Tu je i paket opreme 'R-Sport' koji pored grijanih sjedišta obloženih Taurus kožom sadrži dvobojne 18-inčne aluminijske felge, bixenon svjetla, sjajno crne okvire prozora, sportski ovjes, zadnji spojler, kromirane ventilacione otvore na bokovima i nekoliko aluminijskih karoserijskih detalja.

Na vrhu ponude je model XE S koji je postavljen na 19-inčnim aluminijskim felgama i opremljen agresivnijim karoserijskim komponentama, a pokreće ga 3-litarski benzinski V6 motor potpomognut mehaničkim kompresorom koji razvija 340 KS i 450 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stigne za 4,9 sekundi.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h, a prijenos snage obavlja se preko automatskog mjenjača.

Ponuda benzinskih motora počinje sa dvolitarskim benzinskim motorom koji uz asistenciju turbo-punjača isporučuje 200 KS i 280 Nm obrtnog momenta. Naredni motor u ponudi iz iste konfiguracije nudi 240 KS i 340 Nm obrtnog momenta. U oba slučaja prijenos snage obavlja se preko automatskog mjenjača.

Ponuda dizelskih motora počinje sa dvolitarskim četverocilindarskim Ingenium turbodizelskim motorom koji razvija 163 KS i 380 Nm obrtnog momenta. Snažnija motorna varijanta krije se iza oznake XE 2.0 Diesel 180 i nudi 180 KS i 430 Nm obrtnog momenta.

Pored ručnog 6-stepenog mjenjača u opcionoj ponudi je i ZF-ov 8-stepeni automatski mjenjač.

Pored infotainment sistema koji podržava Android i iOS aplikacije, a kojim se upravlja preko 8-inčnog displeja osjetljivog na dodir, uz Jaguar XE moći će se dobiti laserski head-up display, 3D prednja kamera i nekolicina najmodernijih sigurnosnih sistema.

Početna cijena u Velikoj Britaniji iznosi 26.995 funti, a prodaja počinje odmah nakon premijere.