Noviteti
0

Izazivač Leona 280 bit će Megane RS275R

Klix.ba
Prema posljednjim pristiglim informacijama odjel Renault Sport privodi kraju radove oko najnovijeg izazivača stvorenog za povratak nedavno oduzete titule najbržeg automobila s prednjim pogonom na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife.

Megane RS275R zvanično će biti predstavljen 16. juna, a iza naziva projekta "Under 8" krije se snažnija i lakša varijanta Megana RS koji bi, bez velikih problema, trebao biti brži od trenutno najbržeg automobila na Nürburgringu s pogonom preko prednje osovine, Seatovog novog Leona 280. Broj 275 u oznaci Megana označava broj konjskih snaga koje za ovu priliku, uz poseban izduvni sistem proizveden u renomiranoj kompaniji Akrapovič, isporučuje dvolitarski 4-cilindarski turbo-benzinski motor.

Uz dodatnih 10 konjskih snaga u odnosu na standardni Megane RS, izvjesno je da će RS275R biti i nešto lakši. Ušteda na težini realizovat će se ugradnjom plastičnih zadnjih stakala, a u unutrašnjosti će biti manje zračnih jastuka i manje materijala koji se koriste za zvučnu izolaciju.

Renaultov sportski odjel sličnim se trikovima koristio i kada su pripremali Megane R26R. Kako god, uskoro ćemo saznati hoće li sve skupa biti dovoljno da Megane RS275R "zatvori" krug na Nürburgringu za planiranih (ambicioznih) 7 minuta i 45 sekundi, što je osjetno kraće vrijeme od 7 minuta i 58,4 sekunde koliko je "potrošio" Seat Leon 280.