Led i minusi
11

Hyundaijem kroz bespuće ledenog Antarktika

Klix.ba
U južnokorejskoj automobilskoj kompaniji kažu da su za 5.800 kilometara dugu antarktičku ekspediciju koristili adekvatno modificiran model Santa Fe.

U čast obilježavanja stogodišnjice od pokušaja prelaska Antarktika koju je vodio irski istraživač Sir Ernest Shackleton, u Hyundaiju su za ekspediciju preko najhladnijeg područja na planeti koristili modificiran model Santa Fe.

S modifikacijama na ovjesu, točkovima i rezervoaru za gorivo koji u ovom slučaju prima 230 litara, Santa Fe (čiji je 2,2-litarski četverocilindarski dizelski motor modificiran za korištenje kerozina) je prvi automobil koji je ikad vožen od Union Campa do McMurdoa i nazad.

Automobil je za 30 dana prešao 5.800 kilometara kroz surovi antarktički ambijent s temperaturom zraka koja se spuštala do -28 stepeni Celzija, a iza upravljača je bio i Patrick Bergel, praunuk Sir Ernesta Shackletona.

"Ovim poduhvatom željeli smo podsjetiti na priču, hrabrost i duh Sir Ernesta Shackletona čiji je praunuk, 100 godina kasnije, dovršio pradjedov neostvareni san", rekao je Scott Noh, direktor marketinga u Hyundai Motor Company.