Na tržištu tokom godine
27

Hyundai zvanično predstavio osvježenu Sonatu

D. B.
Hyundai je na sajmu automobila u Seoulu predstavio obnovljeni model Sonata.

Osim novih fotografija, južnokorejski brend je otkrio nove detalje o hrabro redizajniranom sedanu srednje veličine koji će pokretati 2,5-litarski atmosferac, 2,5-litarski motor s turbopunjačem (za N Line), kao i 2,0-litarski hibrid.

Iako je nedavno uočeni prototip nosio oznaku AWD, iz Hyundaija zasad nema informacija o dostupnosti pogona na sva četiri točka za "novu" Sonatu. To je pomalo čudno s obzirom na to da mehanički bliski model Kia K5 prenosi snagu na obje osovine. Također, čudno je što nema tehničkih specifikacija za pomenuta tri motora.

Iz Hyundaija kažu da je riječ o "senzacionalnom dizajnu" koji rezultira manjom bukom i vibracijama, novom strukturom distribucije energije kako bi se povećala zaštita od bočnog sudara, a korišten je i novi materijal u izradi upravljača.

Zakrivljeni display čine dva 12,3-inčna ekrana, a tu je i 12-inčni head-up display, dok over-the-air nadogradnje osiguravaju dolazak novog softvera. Bose je unaprijedio svoje ozvučenje s 12 zvučnika za bolje iskustvo u unutrašnjosti automobila.

Sonata se može parkirati tako što se kontroliše putem smartphonea dok je vozač izvan automobila, a također se može isparkirati kretanjem naprijed i nazad. Prtljažnik je elektronski, a Sonata je opremljena i brojnim sigurnosnim te pomoćnim sistemima.

Na globalnom tržištu se očekuje tokom ove godine.

Vezani članci