Kreacija N odjela
3

Hyundai predstavio sportski model i20 N, u prodaji od naredne godine

E. L.
Hyundaijev odgovor na slične sportske modele iz B segmenta koje nudi nekoliko drugih automobilskih kompanija pokreće 1,6-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 207 KS.

U Hyundaijevom N odjelu su na osnovici nedavno predstavljene nove generacije modela i20 zamislili i realizovali verziju i20 N s kojom će se južnokorejska automobilska kompanija priključiti nevelikom broju automobilskih kompanija koje nude sportske modele iz B segmenta.

Hyundai i20 N nastao je uz nesebičnu asistenciju specijalista koji godinama vode Hyundaijevu tvorničku ekipu u WRC-u (World Rally Championship), a novu kreaciju N odjela pokreće 1,6-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 207 KS i 275 Nm najvećeg obrtnog momenta. Podaci o performansama još nisu objavljeni.

Za distribuciju na prednju osovinu zadužen je ojačan ručni 6-stepeni mjenjač, a ako bude dovoljnog interesa ponuda mjenjača mogla bi biti proširena i automatskom opcijom sa dva kvačila.

Jedinstvene tamne 18-inčne aluminijske felge na kojima su gume Pirelli P Zero (215/40) i mnogobrojni karoserijski detalji, zaključno s crvenim kočnim čeljustima i svijetloplavom bojom koja je zaštitni znak proizvoda iz N odjela, i20 N upečatljivo odvajaju od standardnog modela, a pored spomenute svijetloplave boje kupcima će se nuditi još šest boja karoserije.

U kabini dominira crna boja, a prednja sportska sjedišta s integrisanim naslonima za glavu, sportski upravljač, metalne papučice, drugačija instrumentna tabla i posebna ručica mjenjača spadaju među specifičnosti koje Hyundai nudi samo uz i20 N.

Vozač može računati na sisteme "Launch Control“ i "Rev Matching“, ali i na ograničenu blokadu diferencijala i četiri radna programa koji regulišu odziv motora i upravljačkog sistema, nivo zvuka, asistenciju ESP-a... Karakter automobila podvlači znatno kruća karoserija, čvršći ovjes s posebnim oprugama i amortizerima i kočnice s prečnikom prednjih diskova koji iznosi 320 mm.

Prvi primjerci u prodajnim salonima trebali bi se pojaviti u prvoj polovini naredne godine, a cijena još uvijek nije objavljena.