Na sajmu u Šangaju
14

Hyundai predstavio Elantru N: Novo lice, felge i agresivan izgled

D. B.
Hyundai je nedavno predstavio obnovljenu Elantru, a sada je došao red na N verziju fokusiranu na performanse.

Elantra N je predstavljena na Sajmu automobila u Šangaju te donosi agresivan dizajn. Sportski sedan je usvojio redizajniranu habu i svjetla, ali je dobio i novi N body kit koji naglašava njegove visoke performanse. Ističe se i novi set 19-inčnih felgi s pet okruglih rupa koji podsjeća na Alfine s tim da sadrže crne N oznake na centralnnim čepovima.

Izgled inspirisan motosportom naglašavaju crveni spliter, pragovi i proširenja stražnjeg branika, a kontrast prave crni elementi. Crni detalji također okružuju velike usisnike i tanju rešetku hladnjaka naprijed, dok se nastavljaju na mnogo većem dijelu na stražnjem braniku. Model je zadržao crni stražnji spojler, difuzor i dvostruke završetke izduvnih cijevi.

Hyundai je naglasio vizuelna poboljšanja na zvaničnim fotografijama i u videu prikazujući Elantru N pored trkaće verzije. Međutim, detalja o performansama još uvijek nema.

Elantra N (2024) vjerovatno nasljeđuje 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 286 KS i 392 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na prednju osovinu putem 6-stepenog manuelnog ili osmostepenog automatskog mjenjača s duplim kvačilom uz pomoć elektronskog diferencijala s ograničenim proklizavanjem. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 5,3 sekundi dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Snažni pogon je ukombinovan s N ovjesom i kočnicama, ali se šasija može podesiti za još "oštriju" dinamiku vožnje.