Vrijeme pravih BMW-a
0

Gran Coupe vjesnik nove generacije

Sarajevo-x.com
Na sajmu automobila u Pekingu BMW je iznenadio javnost premijerom spektakularnog konceptnog automobila koji je očito gotovo spreman za serijsku proizvodnju. Teško je ne obradovati činjenicom da se BMW vraća tradicionalističkom pristupu i svojoj staroj slavi.

Brojni kritičari koji jednostavno nisu mogli provariti BMW-ove modele koji su nastali u eri kada je Chris Bangle diktirao oblik svih modela ovog proizvođača sada konačno dolaze na svoje. Ako izuzmemo nezgrapnu Seriju 5 Gran Turismo, novopridošli modeli BMW-a vraćaju se filozofiji dizajniranja koja je i proslavila ovu marku.

Najsvježiji izdanak novog pristupa je Concpet Gran Coupe koji je u Pekingu iznenadio i oduševio javnost. Istina, ovakav automobil se od BMW-a očekuje već duže vrijeme s obzirom da je direktna njemačka konkurencija već odavno pobrala uspjeh sa limuzinskim „kupeima“, gdje se posebno istakao Mercedes-Benz sa CLS-om.

BMW-ov Gran Coupe je sa 1,4 metra visine tačno 10 centimetara niži od Serije 5 i od veće Serije 7, što uz odlično oblikovanu karoseriju daje utisak izuzetno elegantnog i dinamičnog automobila. Također, nezvanični izvori tvrde da je BMW već pripremio Gran Coupe za serijsku proizvodnju, te bi se uskoro trebao i pojaviti na tržištu i otvoreno napasti CLS.

Za razliku od prethodnog dizajnerskog pravca, BMW na novim modelima, pa tako i na Gran Coupeu, pokazuje kako nastoji svaki dizajnerski element povezati i stopiti sa narednim, što na kraju daje ukupan utisak elegantnog automobila koji kao da je izrađen iz jednog komada. Naravno, veliki otvori za zrak, agresivno oblikovana svjetla i ostali detalji i daje pa čak i bolje ističu sportski karakter koji je specifičan za sve modele BMW-a.

Na zadnjem dijelu koji je klasičnije oblikovan od rivala, gdje je jasno ističe forma prtljažnika dominiraju LED stop svjetla koja su potpuna suprotnost ogromnim i neprivlačnim stop svjetlima sa Serije 5 Gran Turismo. Dinamičan stil istaknut je i velikim trećim stop svjetlom koje je također izvedeno u LED tehnologiji. Poseban detalj na zadnjem dijelu je i četverostruki završetak izduvnog sistema koji je u potpunosti integrisan u zadnji odbojnik, te ni na najmanji način ne narušava ukupnu eleganciju i sklad oblika na karoseriji.

Naravno, kao i kod ostalih limuzinskih kupea, i kod ovog BMW-a posebna pažnja posvećena je oblikovanju linije krova i bočnih stakala, koja je i uz četvero vrata i veliku kabinu za pet putnika morala imati neprekinut i aerodinamičan oblik, svojstven pravim elegantnim kupeima sa dvoja vrata. Zanimljivo je da nakon početka komercijalizacije Gran Coupea postoji mogućnost da BMW u ponudu uvrsti i sportski orijentisan karavan koji će također biti zasnovan na dizajnerskim postulatima ove limuzine.

Vezani članci