Predstavljena sedma generacija
357

Golf je u Bosni i Hercegovini mjerna jedinica za automobil

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici kompanije ASA predstavili su u srijedu Sarajevu Golf sedme generacije od kojeg se očekuje mnogo.

U ASA grupaciji očekuju mnogo od novog Golfa kada je riječ o tržištu kompaktnih automobila u našoj zemlji. Prema riječima Senada Olovčića, direktora kompanije, i ovaj Golf će, kao i njegovi prethodnici, ostaviti veliki trag u BiH.

"Bez obzira na to što se na bh. tržištu novih automobila bilježi pad od 20 posto, Volkswagen bilježi odličan rezultat i on u ovom trenutku iznosi 17 posto tržišnog udjela. ASA Auto ne mjeri ovo samo brojem prodatih automobila, već i zadovoljstvom kupca", kazao je Olovčić.

Pad prodaje u segmentu kompakt automobila u BiH u ovoj godini iznosi blizu 30 posto. Poređenja radi, 469 novih Golfova prodato je u toku 2011., dok taj broj u ovoj godini (januar-septembar) iznosi 309 prodatih automobila.

Najprodavaniji auto u ovoj kategoriji, već treću godinu zaredom, je Škoda Octavija.

Što se karakteristika Golfa sedme generacije tiče, one se ogledaju u novoj generaciji TSI i TDI motora zasnovanih na novoj platformi. Potrošnja goriva i emisija ugljendioksida smanjeni su za 23 posto, motor sa aktivnim upravljanjem rada cilindara, detekcija umora i XDS u seriji za sve modele samo su neke odlike "sedmice".

U odnosu na dizajn prethodnika, novi Golf je niži, ima duži poklopac motora koji vozilu daje prvoklasan izgled, pokretni panoramski krov sa skoro duplo većom površinom stakla, oštriji izgled, izraženiji blatobranski luk, novu svjetlosnu grupu...

Komandna tabla i centralna konzola u Golfu okrenute su prema vozaču, unutrašnjost karakterišu kvalitetni materijali i ukrasni elementi velike površine, precizna izrada i male širine između spojeva, ergoActive sjedišta sa funkcijom masaže čije su presvlake, kao i u skoro svim Golfovima na svijetu, proizvedene u pogonima Preventa u našoj zemlji.

U Golfu su i ovaj put obratili veliku pažnju na sigurnost putnika, što je jedna od glavnih karakteristika "sedmice".

Cijene Golfa sedme generacije kreću se od 23.622 KM (bez PDV-a) za benziski model TSI BMT koji ima 85 konjskih snaga, do 37.777 KM (bez PDV-a) za dizelski TDI BMT DSG model. Naravno, tu je i široka ponuda dodatne opreme.

U narednih nekoliko dana, nakon testiranja ovog automobila, donijet ćemo vam i potpune karakteristike, prednosti i nedostatke u odnosu na prethodnika i konkurenciju na tržištu.