Okretan i upravljiv
9

Električni Rocks-e Kargo je savršen za gradsku dostavu

D. B.
Opel je predstavio novog člana svoje SUM (Sustainable Urban Mobility) porodice električnih vozila.

Riječ je o malom električnom automobilu nazvanom Rocks-e Kargo, koji je dizajniran tako da bude idealan za dostave u gradskim sredinama, odnosno za isporuku pošiljki u posljednjim kilometrima. Prema klasifikaciji Evropske unije, Rocks-e Kargo je kvadricikl, a ne automobil.

Rocks-e Kargo je zapravo Citroen My Ami Cargo s Opelovim logotipom, sjedište suvozača je uklonjeno i zamijenjeno prostorom za teret, tako da nudi više od 400 litara fleksibilne zapremine.

Za duže predmete, Rock-e Kargo ima prilagodljivu podnicu koja omogućava utovar predmeta dužine do 1,2 metra. Također, može prevoziti do 140 kg tereta.

Ono što čini Rocks-e Kargo savršenim dostavnim gradskim vozilom jeste njegova mala veličina, dug je samo 2,41, širok 1,39 i visok 1,52 metra, a zahvaljujući tome može bez problema ulaziti u uske ulice. Radijus okretanja iznosi 7,2 metra, što znači da je veoma okretan.

Baš kao i Rocks-e putnički električni dvosjed, Opel Rocks-e Kargo ima 8 KS, odnosno maksimalnih 12 KS pri ubrzanju. Njegova baterija od 5,5 kWh se napuni za četiri ssata putem AC kućnog punjača, a domet iznosi 75 kilometara.

Opel će početi primati narudžbe kupaca u Njemačkoj i Nizozemskoj nešto kasnije ove godine, a potom će biti dostupan i na ostalim tržištima.