Svjetski putnik
195

EarthCruiser nudi kamper za put oko svijeta

Klix.ba
Iza naziva Explorer XPR440 krije se "off road" kamper zasnovan na osnovici Unimoga U430 (Mercedes-Benz) koji ručno sastavljaju u australijskoj kompaniji EarthCruiser.

U australijskoj kompaniji EarthCruiser godinama se bave kamperima koji će se odlično snaći i u najekstremnijim uslovima, a posljednja kreacija za prilično lagodan put oko svijeta napravljena je na osnovici Unimoga U430, Mercedesovog neumornog i nezaustavljivog kamiona s pogonom preko obje osovine koji svoje kvalitete već decenijama pokazuje u različitim ulogama.

EarthCruiser je na šasiju Explorera XPR440 postavio prostranu i prozračnu kabinu koja sadrži sve elemente koji se očekuju od modernih "kuća na točkovima", a pored dnevnog boravka, dijela za spavanje, kuhinje sa svim potrebnim elementima, kupatila i toaleta, tu je čak i mašina za pranje odjeće.

Za uspješno izlaženje nakraj s najsurovijim podlogama ispod točkova brine veliko rastojanje podnice od tla kombinovano s adekvatnim gumama i stalnim pogonom preko obje osovine kojem pomaže reduktor i blokada diferencijala. U opciji je i vitlo za izvlačenje. U slučaju da u nekoj od guma nestane zraka, tu je sistem hidrauličnog podizanja vozila koji se često koristi na trkaćim automobilima.

Explorer XPR440 sa sobom nosi 800 litara goriva, što je dovoljno za 3.500 kilometara, a rezervoari za vodu primaju 860 litara. Teško je zamisliti da postoji bolja opcija za istraživanje svijeta kopnenim putem.