Dostupna i u BiH
0

Drugo proljeće Dacije Spring: nove verzije i ponuda za električni model

Klix.ba
Od prvog predstavljanja, naručeno je 108.000 Dacia Spring, čime je dokazano da itekako nadilazi očekivanja kupaca. Ponuda modela u međuvremenu je proširena verzijom Cargo za poslovne kupce, a stiže i bogatija Extreme verzija.

Uspjeh Dacije Spring nezaustavljivo se gradi već mjesecima, a njegov prodajni rezultat još je impresivniji uzme li se u obzir da glavninu kupaca čine privatni kupci (tri od četiri kupca Dacije Spring). Godine 2022. Spring je prodan u 48.900 primjeraka (75 % više u usporedbi s 2021.) te je postao treći najprodavaniji električni automobil na tržištu privatnih kupaca u Evropi.

Nova Cargo verzija za Spring

Neometan pristup gradskim središtima posebno je važan trgovcima i dostavljačima koji u tu svrhu traže čišća rješenja mobilnosti. Bez obzira na to je li riječ o posljednjoj fazi dostave s nultom stopom emisija ili prijevozu robe kao takvom, Spring se nameće kao jednostavno i pristupačno rješenje.

Verziju Cargo bez zadnjih sjedala odlikuju veliki utovarni kapacitet (1000 l), nosivost veća od 350 kg te doseg jednak onom kod putničke izvedbe (230 km u mješovitom ciklusu vožnje WLTP i do 305 km u gradskom ciklusu vožnje WLTP).

Privredna izvedba Dacije Spring nastaje direktno u tvornici (razred N1), tako što se prednji i zadnji dio putničkog prostora odijele pregradom te se u vozilo ugrade kukice za pričvršćivanje tereta.

Uz Cargo Dacia predstavlja i verziju Spring Extreme, ali i novi motor ELECTRIC 65 (65 KS/48 kW). Taj novi motor, dostupan samo za verziju Spring Extreme, kombiniran je s jedinstvenim novim mjenjačem koji povećava okretni moment koji se prenosi na točkove. Osim toga, novi električni motor postiže sjajno ubrzanje i efikasno prikuplja energiju na dugim stazama.

Osnažena novim motorom ELECTRIC 65, nova Dacia Spring Extreme ostvaruje domet od 220 km u mješovitoj vožnji (prema WLTP-u) i 305 km u gradskoj vožnji (prema WLTP-u).

Podaci prikupljeni iz dosad prodanih Springova pokazuju kako je njegova upotreba potpuno u skladu s laganom i kompaktnom konstrukcijom vozila:

  • Vozači u prosjeku dnevno prijeđu 31 km, pri čemu 68 % njih prijeđe manje od 30 km. Iako je potpuno napunjena baterija dostatna za čitavu sedmicu vožnje, vozači imaju naviku češće puniti svoje vozilo.
  • Vozači u prosjeku dnevno odrade 5,4 vožnji. Iako ga kupci najčešće kupuju kao drugi automobil, u 90 % kućanstava koja imaju više vozila upravo je Spring glavni izbor za svakodnevna putovanja.
  • Vozači Springa u prosjeku voze brzinom od 26 km/h, što potvrđuje usklađenost modela s njihovim svakodnevnim potrebama za mobilnošću.

Spring daje i jasnu prednost električnoj mobilnosti, budući da ga je čak 93 % kupaca odabralo za svoj prvi električni automobil.

Odličan na testiranjima i nagrada Green NCAP-a za najbolji auto 2022. godine

U avgustu 2022. godine, Green NCAP okrunio je Daciju Spring s pet zvjezdica.

Green NCAP procjenjuje energetsku efikasnost vozila te analizira utjecaj samog vozila i načina na koji se upotrebljava na kvalitetu zraka i globalno zagrijavanje. Energetski učinkovito vozilo s malim utjecajem na okoliš: Spring je briljirao u svim kategorijama.

Tako je 2. februara 2023. godine, Green NCAP objavio da je dobitnik nagrade za Najbolji automobil godine 2022. upravo Dacia Spring, koji je kao najlakši električni automobil u Evropi, nadmašio konkurenciju veliki i teških elekteičnih automobila. Osvojenih pet zvjezdica na testiranjima Green NCAP-a mnogo je više od simboličnog priznanja jer je time je odano priznanje i Daciji koja svim kupcima želi ponuditi cjenovno pristupačna, kvalitetna i ekološki prihvatljiva vozila.

Dacia Spring je dostupna u Bosni i Hercegovini po cijeni od 49.900 KM, a sada je moguće naručiti i bogatiju i snažniju Extreme verziju.