Noviteti
13

Dodge Challenger u svom najizazovnijem izdanju

Klix.ba
Uz poboljšan Charger, Dodge je na Sajmu automobila u New Yorku predstavio i osvježeni Challenger (Izazivač, prev.sa eng.) koji svojom ukupnom pojavom i tehničkim specifikacijama spada među istinske američke automobilske ikone koje se kriju iza zajedničkog naziva "muscle car".

Planiran za narednu programsku godinu, Challenger je dobio novu razdvojenu masku hladnjaka, veći usisnik zraka u prednjem odbojniku, nova svjetla za maglu i LED zadnja svjetla između kojih je redizajnirani ukrasni tamni panel.

Pored novih boja karoserije, uz osvježeni Challenger ponuđeno je i nekoliko novih modela felgi. Glavna novost u unutrašnjosti je 8,4-inčni display osjetljiv na dodir koji spada u dio Uconnect infotainment sistema, a tu je i 7-inčni display smješten između brzinomjera i obrtomjera koji su dizajnirani u besprijekornom retro stilu.

U duhu današnjeg vremena, Challenger je opremljen nekolicinom aktivnih sigurnosnih sistema, a Dodge je za njega pripremio 8-stepeni 'TorqueFlight' automatski mjenjač koji će biti dio standardne opreme paketa SXT. Iza naziva 'Scat Pack' krije se 6,4-litarski V8 motor koji razvija 485 KS i 643 Nm obrtnog momenta.

Prijenos snage na podlogu vrši se preko ručno 6-stepenog ili opcionog 8-stepenog automatskog mjenjača koji je opremljen ručicama za ručno mijenjanje brzina. Uz takav Challenger također stižu 20-inčne felge, Brembo kočnice i kapacitetna HID svjetla. Model 'Scat Pack Shaker' nudit će se uz 5,7 ili 6,4-litarski V8 motor, a u standardnoj opremi posjeduje 'Super Track Pack' ovjes, gume Goodyear Eagle F1, sportska sjedišta i crne grafičke aplikacije na karoseriji.

Na listi standardne opreme je i funkcionalan usisnik zraka na poklopcu motora, kao i poseban sistem za usis hladnog zraka. Početak prodaje redizajniranog Challengera planiran je krajem tekuće godine.