Povratak u prošlost?
0

De Lorean spašava Pontiac Solistice

Sarajevo-x.com
General Motors je princip razvoja jedne platforme za više vozila doveo gotovo do savršenstva, zbog čega je izgledalo da će barem neki modeli imati dug vijek. Ipak, zadnji recesijski udar značio je između ostalog da Kappa platforma, namjenjena roadsterima odlazi u zaborav. Ipak, De Lorean bi mogao ponuditi spas.

General Motors je Kappa platformu namjenio za primjenu na sportskim roadsterima sa zadnjim pogonom, a sudeći prema modelima za koje je korištena bila bi prava šteta da tako dobra osnova ostane neiskorištena. Najnovije informacije govore o tome da De Loran Motor Company namjerava otkupiti upravo tu platformu od GM-a, i na njoj zasnovati svoj potpuno novi model. Ime De Lorean je svoju slavu steklo prije svega zahvaljujući ekstravagantnom i rijetkom sportskom modelu DMC-12, koji se proslavio i na filmskom platnu zahvaljujući serijalu filmova Povratak u budućnost.

Trenutno menadžement ove kompanije još uvijek ravi procjene o isplativosti otkupljivanja ove platforme, ali i cijelog proizvodnog pogona, a s obzirom da se De Lorean Motor Company trenutno najviše bavi servisiranjem starih DMC-12 modela, moglo bi se ispostaviti da je taj finansijski zalogaj ipak prevelik za njih. U prilog ne idu ni informacije iz samog GM-a, gdje pojedinci tvrde da sama proizvodnja Kappa platforme spada među najskuplje.

U svakom slučaju ako se DMC ipak odluči na ovakav potez moglo bi biti sasvim izvjesno da bi u relativno kratkom roku svijet mogao ugledati nasljednika legendarnog DMC-a 12, i to vjerovatno u formi približnoj Pontiacu Solstice GPX, kojeg je De Lorean već prihvatio kao najbolju osnovu za dalji razvoj. Naravno, ovaj put će za privlačenje pažnje biti potrebno mnogo više od vrata koja se otvaraju prema gore, pa bi u DMC-u već mogli razmisliti da primjene rješenje dr. Emmeta Browna iz filma Povratak u budućnost, gdje De Lorean za gorivo koristi i otpatke.