Noviteti
0

Clio RS220 Trophy najbrži u svojoj klasi na Nürburgringu

Klix.ba
Poboljšanja koja su u odjelu Renaultsport napravili na aktuelnom Cliu RS definitivno su urodila plodom, jer je RS220 Trophy trenutno najbrži produkcijski automobil B segmenta koji je mjeren na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife.

I dok Hondin Civic Type R trenutno drži prvo mjesto za najbrži automobil s prednjim pogonom na stazi Nordschleife, koje su nedavno preuzeli od Renaulta (Megane RS275), iz francuske automobilske kompanije stigla je vijest prema kojoj je njihov znatno poboljšani Clio RS220 Trophy trenutno najbrži produkcijski automobil B segment, jer mu je za "zatvaranje kruga" na stazi Nordschleife trebalo 8 minuta i 32 sekunde. U poređenju s Cliom RS200 EDC vrijeme kruga poboljšano je za oko 36 sekundi.

Ostvareno vrijeme napravio je urednik magazina Sport Auto Christian Gebhardt, koji je na istoj stazi vozio i nekolicinu drugih sportskih automobila istog segmenta. Iza ostvarenog rezultata Clia RS220 Trophy nalazi se MINI JCW (8:35), a slijedi ga aktuelna Opel Corsa OPC (8:40). Iza njih je Audijev model S1 (8:41).

Renault Clio RS220 Trophy premijerno je predstavljen na prošlom Sajmu automobila u Ženevi. Pokreće ga 1,6-litarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji razvija 220 konjskih snaga i uz overboost funkciju nudi 280 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na prednju osovinu obavlja se preko reprogramiranog EDC mjenjača sa dva kvačila koji je u radnom režimu "Race“ čak 50 posto brži u odnosu na mjenjač koji je koristio Clio RS200 EDC.