Cruze na električnu struju
0

Chevrolet nastavlja sa elektroautomobilima

Sarajevo-x.com
General Motors je najavio svoj testni projekat kojim želi ispitati potrebe tržišta i korisničko prihvaćanje vozila s električnim pogonom u Koreji. Projekat uključuje flotu električnih vozila zasnovanu na uspješnom modelu Chevrolet Cruze. Sve električne verzije Cruzea, rezultat zajedničkog razvoja kompanija GM Daewoo, LG Chem i LG Electronics, bit će dio flote koja će se testirati u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu.
Cilj projekta je povećati GM-ove ključne prednosti kada se radi o elektrifikaciji vozila, a one uključuju baterije, električne motore, upravljanje energijom i punjenje. Testiranje će dati stvarne podatke o korisničkom prihvaćanju električnih vozila s baterijom, proučavat će se uzorci navika vezanih za vožnju te ponašanje prilikom punjenja, a sve uz dijeljene troškove i resurse.

Ovo je ključna inicijativa u GM-ovoj globalnoj strategiji razvoja baterija i električnih vozila. Demo projekat bi trebao krenuti s radom do kraja oktobra. GM-ove pokazne flote s ostalim partnerima također bi trebale krenuti s testiranjem na ostalim urbanim tržištima do kraja ove godine.

Pokazna flota ovih vozila bit će prve električne limuzine pune veličine koje će izaći na ceste te će biti pokretane baterijama kompanije LG Chem i pogonskim sistemima LG Electronicsa. GM-ova pokazna flota električnih vozila u Južnoj Koreji sastojat će se od Chevrolet Cruzea i GM Daewoo Lacetti Premierea. GM trenutno predstavlja ovo vozilo u Južnoj Koreji pod lokalnom markom.

Električni Cruze opremljen je 31-kilovatsatnom baterijom koja daje maksimalnu snagu 150 kW. Pokazna će flota biti pomno nadzirana kako bi se utvrdio stvaran doseg vozila ove veličine. Na određenim dijelovima testa koji će provoditi LG Chem očekuje se da će pokazna vozila postići doseg do maksimalno 160 km. Vozila ubrzavaju od 0 do 100 km/h za 8,2 sekunde i dostižu najveću brzinu od 165 km/h.

Preko standardne kućne 230-voltne utičnice električni Cruze se može potpuno napuniti za 8 do 10 sati. Dio zadaće pokazne flote je testirati „brzinsko punjenje“ koje bi moglo znatno smanjiti vrijeme potrebno za punjenje.

Dok baterija često zauzme čitav prostor prtljažnika, baterija električnog Cruzea smještena je ispod vozila. Ovo omogućuje da električni Cruze ima jednako velik prtljažnik kao i konvencionalni automobili s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.