Noviteti
5

BMW predstavio kabriolet Seriju 4

Klix.ba
Automobil na kojem nema posebnih dizajnerskih iznenađenja premijerno će biti predstavljen publici na Sajmu automobila u Los Angelesu koji će se održati narednog mjeseca.

Prvi kabriolet Serije 4 opremljen je trodijelnim tvrdim sklopivim krovom uz koji je buka u putničkoj kabini za 2 decibela niža u odnosu na kabrioletsku varijantu prethodne Serije 3. Pritiskom na taster automobil se iz kabrioleta pretvara pretvara u coupe, pa opet u kabriolet za samo 20 sekundi pri brzini od 18 km/h. Za ugodnu vožnju pod otvorenim nebom kod nižih temperatura brinu trostepeni grijači vrata putnika smješteni u naslonima za glavu.

Svi kabrioleti razumljivo imaju reducirane zapremine prtljažnika, ali u BMW-u kažu da je u odnosu na prethodnika prtljažnik povećan za 20 litara. Sa potignutim krovom zapremina prtljažnika iznosi 370 litara, a ako je krov spušten putnici i dalje mogu računati na 220 litara korisnog prtljažnog prostora, što bi trebalo biti dovoljno za kraća putovanja.

Kupci u Sjedinjenim Američkim Državama moći će birati između benzinskih modela 428i (240 KS) i 435i (300 KS) uz koje će se distribucija snage na točkove vršiti preko osmostepenog automatskog mjenjača sa dva radna moda (Sport i Standard). Evropskim kupcima nudit će se i dizelska varijanta 420d sa 181 KS i 6-stepenim ručnim mjenjačem ili opciono sa 8-stepenim automatskim mjenjačem. Početak prodaje u SAD-u očekuje se u prvom kvartalu naredne godine, uz početnu cijenu od 49.675 dolara.

Vezani članci