Novi izazivač
8

BMW predstavio automobil s kojim se vraća u WEC

Klix.ba
BMW je na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavio M8 GTE s kojim će njihova tvornička ekipa od naredne sezone u klasi GTE Pro nastupati u prestižnom FIA WEC šampionatu (World Endurance Championship).

Novi "izazivač“ u sve uzbudljivijoj GT klasi FIA WEC šampionata svoje će vatreno krštenje imati u januaru na utrci 24 sata Daytone, a BMW će s M8 GTE nakon toga paralelno učestvovati u šampionatima WEC i IMSA.

Izložen u "ratnim bojama“ BMW-ove tvorničke ekipe, M8 GTE pokreće 4-litarski biturbo V8 motor koji shodno važećim regulativama raspolaže s 500 KS pri 7.000 obr/min. Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je sekvencijalni 6-stepeni mjenjač, a neizostavan dio "paketa“ čija masa iznosi 1.220 kilograma je i mehanička blokada diferencijala.

Dužina automobila, koji je postavljen na 18-inčnim točkovima, iznosi 4.980 milimetara. Širina bez vanjskih retrovizora iznosi 2.046 milimetara, a visina od 1.212 milimetara bit će promjenjiva u ovisnosti od konfiguracije staze.

"Vraćamo se u najzahtjevnije šampionate kada se radi o kružnim trkama i veoma smo sretni zbog toga. Suvišno je i govoriti o našoj ushićenosti zbog činjenice da ćemo se naredne sezone trkati u Le Mansu“, rekao je direktor BMW Motorsporta Jens Marquardt.

Vozačke postave koje će u IMSA-i i WEC-u dijeliti upravljače BMW-a M8 GTE još uvijek nisu objavljene.

Vezani članci