Širenje ponude
2

BMW će svoj najmanji "plug in" hibridni crossover uskoro ponuditi i kupcima u Evropi

E. L.
Ranije predstavljen kupcima u Kini, "plug in" hibridni model X1 xDrive 25e uskoro će se ponuditi i evropskim kupcima.

Pogonsku kombinaciju BMW-ovog najmanjeg crossovera čini 1,5-litarski trocilindarski turbobenzinski motor (125 KS i 220 Nm obrtnog momenta) potpomognut novorazvijenim elektromotorom koji raspolaže s 95 KS i 165 Nm obrtnog momenta.

Najveća kombinovana snaga iznosi 220 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta je 385 Nm, što je dovoljno da X1 s pogonom preko obje osovine (xDrive) od 0 do 100 km/h stiže za sedam sekundi i razvije 192 km/h.

Poenta hibrida je štedljivost, a u BMW-u tvrde da strujom potpomognut X1 bez asistencije motora s unutrašnjim sagorijevanjem prije potpunog pražnjenja baterija (čiji kapacitet iznosi 9,7 kWh) može preći do 57 kilometara.

Deklarisana prosječna potrošnja goriva je dva litra na 100 pređenih kilometara, a emisija CO² 43 g/km. Za potpuno punjenje baterija preko obične zidne utičnice potrebno je pet sati, a pogonjen samo elektromotorom X1 može razviti 135 km/h.

U standardnoj opremi automobila, koji može vući prikolicu čija masa ne prelazi 750 kilograma, su 17-inčne aluminijske felge i dvozonski automatski klima-uređaj, a smještaj baterija ispod zadnjih sjedišta osigurao je prtljažnik čija osnovna zapremina iznosi 450 litara.

Vezani članci