Samo 100 primjeraka
8

Bentley predstavio Continental GT kojim obilježava 100. rođendan

Klix.ba
Iza ručno sastavljenog i brojčano ograničenog izdanja luksuznog GT-a kojim britanska automobilska kompanija obilježava svoj 100. rođendan stoji Mulliner.

Automobilska kompanija Bentley ove godine obilježava svoj 100. rođendan. U to ime u saradnji s kompanijom Mulliner (u kojoj već godinama ispunjavaju sve želje kupaca Bentleyja) predstavili su model Continental GT Number 9 Edition koji će specijalisti u Mullineru sastaviti u samo 100 primjeraka.

Pored obilježavanja stoljeća kompanije, kolekcionarski tamnozeleni ili crni Continental GT s brojem devet na pokrovu hladnjaka paralelno treba da podsjeti i na Bentley Blower s kojim su čuveni Bentley Boysi 1930. godine učestvovali na trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa.

Svih 100 primjeraka luksuznog GT Coupea bit će opremljeno karbonskim karoserijskim detaljima, a hrom oko stakala u ovom je slučaju zamijenjen crnom bojom. Boja kože u unutrašnjosti pratiti će boju karoserije, a isto je i u slučaju 22-inčnih aluminijskih felgi. Posebno izdanje opremljeno je i adekvatnim oznakama u kabini i na pragovima.

I kolekcionarska "Devetka" za pogon koristi 6-litarski W12 biturbo motor koji raspolaže sa 635 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i maksimalnu brzinu 333 km/h. Prijenos snage na obje osovine vrši se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila.