Samo 18 primjeraka
21

Bentley Mulliner Batur najavljuje električnu budućnost luksuznog brenda

D. B.
Prvi put nakon dugo vremena Bentleyjevi automobili će izgledati drugačije. Novi Bentley Mulliner Batur coupe debitovao je u Montereyu u Kaliforniji te nagovještava kako će modeli luksuznog brenda izgledati u budućnosti.

Batur na nekoliko načina odudara od sada već starog Bentleyjevog dizajnerskog jezika. Podijeljena zaobljena svjetla su nestala te su ih zamijenila elegantna trostruka svjetla s LED dnevnim svjetlima koja se šire na prednje blatobrane.

Nova maska predstavlja evoluciju, a ispod njih su agresivni detalji branika. Automobil krase unikatne 22-inčne felge, dok su stražnja svjetla tanja nego ranije.

Batur je kreacija direktora Bentleyevg odjela za dizajn Andreasa Mindta, koji je stigao u kompaniju 2021. godine nakon 25 godina rada u Volkswagen Grupi za brendove VW i Audi. Upravo Mindt potpisuje dizajn električnog Audija E-Tron.

Slično kao u slučaju E-Trona, Mulliner Batur će predvoditi dizajn Bentleyja dok je brend u procesu tranzicije na električna vozila, a to je dio strategije "Beyond100". U Bentleyju se nadaju da će biti potpuno električni brend do 2030. godine, no Mulliner Batur nije električni automobil. Pokreće ga 6,0-litarski W12 twin-turbo motor koji je tuniran i koji razvija 710 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Ovo je najsnažniji Bentleyjev automobil u historiji, a dobio je napredni zračni ovjes s električnim aktivnim anti-roll sistemom, elektronski diferencijal s ograničenim proklizavanjem i sistem upravljanja na sva četiri točka.

Unutrašnjost Batura nije drastično drugačija, inspirisana je prošlogodišnjim Bacalarom te je zadržala Bentleyjev identitet s poboljšanim materijalima. Sve je urađeno s fokusom na okoliš. Za unutrašnjost se nude tri održiva materijala, škotska i italijanska koža kao i Dinamica umjetni antilop. Patosnice su napravljene od recikliranog materijala, a umjesto karbonskih, Bentley koristi kompozit od prirodnih vlakana za koja tvrdi da su održiviji izvor. Bentley nudi i specifične 3D printane komponente od 18-karatnog zlata.

Kompanija namjerava proizvesti svega 18 primjeraka modela Mulliner Batur, a svaki od njih će koštati 1,65 miliona funti. Očekivano, svi su već rezervisani, a proizvodnja počinje 2023. godine nakon završetka testiranja. Isporuke prvih primjeraka očekuju se iste godine.